Mardøla-aksjonen 40 år etterpå

Mardøla-aksjonen 40 år etterpå
Kampen mot utbygging av Mardøla for 40 år siden var tema da turistferga “Mardøla” fraktet ca 80 personer tur/retur over Eikesdalsvatnet, og med stopp i Eikesdalen søndag 20. juni 2010
Om bord var også en del av de mest sentrale personen under demonstrasjonene, Sigmund Kvaløy Setereng og Odd Einar Dørum, og mange som var med på 25-årsmarkering i Eikesdalen i 1995.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


20.juni er også første dag av sommerfrislipp av Mardalsfossen. Fra 20. juni til 20 august slippes 1,5 kubikk vann i fossen. Den eneste fossen som har "kontortid" 2 måneder i året.

Frøydis Austigard og Odd Einar Dørum

Frøydis Austigard og Odd Einar Dørum

På fergeturen ble det gitt en grundig gjennomgang av forløpet til aksjonen, gjennomføringen, erfaringene og betydningen av den første ikke-voldelige aksjonen mot kragftutbygging. I Eikesdalen, på Galleri Eikesdal, åpnet utstilling med mange av skissene til Sigmund Kvaløy Setereng, ei stor samling avisutklipp og andre dokument omkring aksjonen og kunst med motiv fra Mardalen av Rauma-kunstneren Gunn Morstøl.

Denne markeringa er viktig både fordi det var den første demonstrasjonen mot vannkraftutbygging på utbyggers premisser, men og fordi det var og ble en ikke-voldelig aksjon.

Mange barn og unge i dag har ikke kunnskap om hva som skjedde, betydningen av det som skjedde, eller hvordan det påvirket andre kraft-utbyggingsplaner. Denne markeringa ga mulighet til slik kunnskapsformidling og fokus på at ikke-vold er mulig i demonstrasjonssammenheng.

Samlinga av informasjon om aksjonen/utbygginga som "Galleri Eikesdal" har startet vil og bli en viktig informasjonsbase.

Som et resultat av markeringa blei det bestemt å nedsette en arbeidskomite med motto"Slipp fossen fri".

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**