Kutt skjemaveldet

Over hele landet besøker Venstre-topper bedrifter for å lære hvor skoen trykker. Stavanger Aftenblad fulgte Venstres nestleder Helge Solum Larsen på besøk hos teknologibedrifter på Tau. Bedriftene ga klar beskjed og støtte til Venstreforslag: -Gjør noe med skjemaveldet!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Helge Solum Larsen

Foto: Frode Kleppe

To gründerbedrifter på Tau er på vei over finanskrisen, men etterlyser drahjelp fra myndighetene. Westcontrol startet i en kjeller i 1994. Etter kort tid ble både kjelleren, og to andre lokaler for små. Til slutt endte bedriften i et stort industribygg, som ligger på toppen av et gigantisk steinbrudd i Nordmarka ved Tau. I dag huser Westcontrol om lag 65 ansatte, og lokalet er igjen blitt for lite.
Under samme tak lager ti ansatte i Electrocompaniet noen av HiFi-verdens feteste forsterkere. Under panseret skjuler elektronikk-kortene til Westcontrol seg.

Gjør noe med skjemaveldet
Bedriftene bruker i dag timesvis på rapportering til Statistisk sentralbyrå, NAV og andre offentlige instander.
– Se om det er mulig å forenkle, oppfordrer Leif Petter Skår i Westcontrol og Jonny Rydningen i Electrocompaniet.

– Vi i Venstre vil redusere skjermaveldet med 25 prosent innen 2012. Lykkes dette frigjøres 13 milliarder kroner som næringslivet kan bruke til nyskaping og videreutvikling av norske bedrifter. Både Sverige og Danmark har gjort noe med dette allerede. Men her i Norge står det helt stille. Vi må også gjøre som i Sverige, som har innført et såkalt regelråd. Det vil si at når det offentlige lager nye regler og forordninger skal disse godkjennes som mest enkelt og hensiktmessig løsning. Hvis ikke regelgiveren kan rettferdigjøre at den enkelte løsningen er valgt, så avvises det.

Lærlinger
— Fjern arbeidsgiveravgiften for lærlinger, oppfordrer Electrocompaniet og Westcontrol, som har mange ufaglærte på lønningslisten, og de ansatte får tilbud om å ta fagbrev.

— Dette er en urimelig avgift, som bør fjernes. Jeg har vanskelig for å forstå aversjonen mot å ta den vekk, når vi vet hvor stort behovet er for kompetanse, svarer Solum Larsen.

Skattefunn
Både Westcontrol og Electrocompaniet er nødt til å ligge langt framme teknologisk og utvikle nye produkter. Siden Electrocompaniet flyttet til Tau for 5 år siden, er det utviklet 17 nye produkter. For å overleve er nyskaping alfa og omega.

— Viderefør ordningen med skattefunn, altså støtte til ulønnet forskningsinnsats, oppfordrer bedriftene.

Les hele saken i Aftenbladet, her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**