Liberalt blikk på bystyremøtet i desember

Økonomiplan og budsjett er selvfølgelig det store i desembermøtet. Overraskende god stemming blant politikerne selv om valgkampen nærmer seg. Utenom budsjett og Rønvikjordene var det få saker som skapte debatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Tidligere har budsjett i valgkampår vært veldig preget av nettopp det — valgkamp. Men det kan virke som realitetene har inntatt bystyresalen i Bodø kommune. Rådmann Svein Blix har gjennom flere år gjennom tertial rapportene og perspektivmeldinger manet til moderat forbruk og at driftsutgiftene i større grad må harmoneres med kommunens inntekter. Det er uklokt å bruke penger man ikke har. Å bruke kredittkortet (lån og fond) til daglige gjøremål (drift) har dagens politiske posisjon drevet med vel og lenge. Dette har tappet kommunens reserver og det som burde gått til investeringer har gått til vanlige driftsoppgaver. Heller ikke i år klarte posisjonen helt å unngå å bruke penger de ikke har, men de var overraskende moderate denne gangen i forhold til tidligere — selv eiendomsskatten fikk stå urørt denne gangen.

Posisjonen plusset 16 millioner, Høyre og Venstre 45 millioner og Frp 88 millioner på neste års budsjett som har en ramme på 3000 millioner — det er med andre ord heller små beløp som justeres i forhold til rådmannens forslag. Som vanlig lyttet ikke posisjonen til noen av opposisjonens verbalforslag — og vedtok kun sine egne endringer. Dog må man være meget tilfredstilt med neste års budsjett, rådmannens forslag er i stor grad ansvarlig politikk med borgelig økonomisk tankegrunnlag.

Venstres budsjettforslag som ikke ble vedtatt kan leses her.

Som nevnt var det få av de 300 sidene i bystyrekartet som skapte debatt utenom budsjett og Rønvikjordene. Partiene med grønn profil ble igjen stående alene i sine visjoner om en grønn utvikling av Rønvikjordene. Krf, SP, Rødt og Venstre gikk mot forliket fra fylkeskommunen og ville ha en grønn utvikling av jordene. SV gikk sammen med Frp, Høyre og Arbeiderpartiet for 30% nedbygging i denne runden — og det er nok ikke lenge før neste delnedbyggingsforslag kommer. Nå ligger håpet i at landbruksministeren vil gjøre som sin forgjenger Børge Brende (H) og gå i mot nedbygningsplanene.

Avslutningen på bystyremøte var meget fint. Dette var siste bystyremøte til rådmann Svein Blix som har vært øverste administrativ leder i vår by de siste 20 år. Alle gruppelederne holdt en kort takke appell til rådmannen og roste han for hans samarbeidsevner og utførelse av sitt embete.

Terje Cruickshank
Gruppeleder Bodø Venstre

Venstre i sentrum
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**