Venstre vil stoppe Regjeringa si rasering av lokalsjukehusa

Venstre røysta i Stortinget torsdag kveld saman med Krf og Frp for å fryse Regjeringa sine pågåande “omstillingsprosessar” av lokalsjukehusa. Sp, SV, Høgre og Arbeidarpartiet stemte i samla flokk mot forslaget, som kunne ha stoppa den foreslåtte raseringa av Nordfjord sjukehus.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Ap-ordførar Sonja Edvardsen i Eid var mellom dei som vende Nordfjord sjukehus ryggen, noko du kan lese meir om her og her

Trine Skei Grande

Foto: Ingvild Boe Hornburg

Venstre-leiar Trine Skei Grande sa følgande i sitt innlegg i Stortinget om kvifor Venstre støtta framlegget frå KrF og Frp om “frys” i pågåande omstilingsprosessar ved lokalsjukehusa:

“Vi i Venstre har — etter mye fram og tilbake i Venstres gruppe, det går også an sjøl om man er to — kommet til at vi i dag skal stemme for forslag nr. 4. Forslaget lyder som følger: “Stortinget ber regjeringen sørge for å fryse pågående og planlagte omstillingsprosesser som vil redusere lokalsykehusenes oppgaver når det gjelder nødvendig helsehjelp, som for eksempel føde- og akutthjelp, inntil en nasjonal helseplan er utarbeidet der utredninger med hensyn til utvikling av akutt- og breddekompetanse tillegges vekt, samt finansieringsordninger tilpasset lokalsykehusene.».

Grunnen til det er at vi ser at den frustrasjonen som er ute blant folk i dag, må tas på alvor og må kanaliseres til en debatt rundt hvorvidt dette er riktige vedtak eller ikke. Jeg syns at det undergraver både politikernes posisjon og ærligheten i politikken når man sier at man ikke legger ned noe, men man legger det egentlig ned. Det blir som når man føler at Bagdad står, sjøl om man ser bombene falle, slik jeg refererte til helseministeren i går.

Jeg syns at man skal snakke ærlig om ting. Hvis det er slik at man virkelig ønsker å bygge ned tilbud, og det fører til de endringene som folk føler at det fører til, så må man være ærlig med det og ikke «bake det inn» som andre ting. Jeg vil at vedtakene skal skje i denne salen, vedtak som innebærer store endringer for folks hverdag. De vedtakene skal ikke dyttes bort til foretak som holder på langt unna folkevalgt styring. Jeg vil ha makten tilbake i denne salen, jeg vil ha ansvaret tilbake til politikerne.

Jeg vil ha politikere som ser borgerne i øynene og sier at slik må det bli fordi vi ser helheten. Og da syns jeg at vi ikke skal dytte ansvaret over på andre. Derfor kommer Venstre til å stemme for sitt forslag, som jeg herved fremmer, og for forslag nr. 4 i saken.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**