Program 2011-2015

Sande Venstres program for perioden 2011-2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


PDF versjon

VENSTRE — GRØNN OG LIBERAL
Venstre er det sosialliberale partiet i norsk politikk. Vår politikk tar utgangspunkt i det enkelte menneske. Politikken skal innebære et utålmodig arbeid for rettferdige løsninger som gir alle mennesker frihet. Alle skal ha mulighet til å bruke sine evner til beste for seg selv og samfunnet. Derfor er vi også sterkt opptatt av å ta vare på hverandre.

I Sande går Venstre til valg på et ambisiøst program som handler om både fornying og bevaring. Kommunen trenger begge deler. Vi skal dessuten huske på at det meste som i dag er verdt å ta vare på i Sande, en gang er skapt av mennesker med tro på framtida. Det viktigste vi kan gjøre for å vise respekt for denne arven, er å ta i bruk de mulighetene som åpner seg i årene framover, i harmoni med det som er skapt før oss.

Vi kaller det å ta vare på framtida.

MILJØ OG FRILUFTSLIV
Miljøansvar er å ta vår del av nasjonale og globale tiltak, og ta vare på lokale miljøverdier. 15 % av Norges klimagassutslipp kan kuttes gjennom lokale tiltak. Det er også viktig å huske på at miljøvern omhandler mer enn klimagassutslipp. I Sande gjelder dette spesielt bevaring av vår fantastiske natur. Miljøpolitikk er politikk for barna og barnebarna våre.

Grønn transport
Økt bruk av kollektiv transport og bruk av sykkel som framkomstmiddel gir flere fordeler som mindre trafikk på veiene og en reduksjon i utslipp av CO2. Sande Venstre innser at det ikke alltid er praktisk å benytte seg av kollektiv transport i Sande. Tilbudet må derfor forbedres.

Derfor vil Sande Venstre:

Stimulere til bruk av kollektivtransport. Buss og tog må korrespondere
Legge press på Jernbaneverket for å få bygget varmeskur på Sande stasjon
Opprettholde dagens stoppmønster ved Sande stasjon som et minimum
Arbeide for å få rushtidtogene fra Oslo til å stoppe i Sande
Etablere flere kommunale ladestasjoner for elbiler
Bygge et gjennomgående nettverk av gang- og sykkelstier i hele kommunen

Boligbygging
Det er viktig at kommunens friluftsområder skal være tilgjengelig for allmennheten. Sande Venstre vil fortsette å arbeide for fri tilgang til skog og vann. Derfor bør det settes av midler til å gjøre slike områder mer tilgjengelige, samt opprettholde de strenge restriksjonene om bygging i strandsonen. Det er spesielt viktig at tilstrekkelige friluftsområder bevares i nærheten av boligområder. Ved planlegging av nye boligfelter må det settes av plass til grønne lunger. Boligbygging skal ikke foregå på dyrket mark.

Derfor vil Sande Venstre:

Bevare dyrket mark i størst mulig grad
Fortette boligbebyggelse i sentrum
Innskjerpe reglene for bygging i strandsonen
Legge til rette for friluftsområder nær boligområder
Vi ønsker en balansert boligutbygging i Sande, slik at ikke nordre deler av kommunen ikke blir glemt

En grønn og klimanøytral kommune
Sande Venstre ønsker et økt fokus på miljøvern i Sande Kommune. Vi ønsker at Sande skal bli en foregangskommune når det gjelder klimagassreduserende tiltak. Alle nye kommunale bygg skal være lavenergihus eller nullutslippsbygninger, og alle eksisterende bygg må energieffektiviseres. Energieffektivisering av kommunale bygg vil gi økonomiske gevinster på lang sikt.

Videre vil Venstre at de fleste varer og tjenester som kommunen kjøper, skal være miljømerket. Kommunen må arbeide for å miljøsertifisere alle kommunale virksomheter, og kreve miljøsertifisering fra alle store leverandører til kommunen.

Sande Kommune må også jobbe for å skape større miljøbevissthet hos den enkelte. Tiltak som økofestivalen fungerer godt, men det er viktig at Sandes innbyggere har et fokus på alle sider ved miljøvern slik som kildesortering, energieffektivisering, samt av økologisk mat og lignende.

Derfor vil Sande Venstre:

Bevilge penger til kommunens klimaplan slik at fler av tiltakene kan bli gjennomført som planlagt
Arbeide for å gjøre kommunen klimanøytral
Øke andelen av miljømerkede kommunale innkjøp
Arbeide for å miljøsertifiseres kommunale virksomheter
At alle nye kommunale bygg skal være lavenergibygninger
Energieffektivisere eksisterende bygg
Se på mulighetene for å etablere miljøvennlig, utslippsnøytrale fjernvarmeanlegg som kan benyttes både i offentlige og private bygg.
Se på mulighetene for støtte til ENØK-tiltak i private boliger
Bidra med informasjon om alternative energiformer til Sandes innbyggere
Jobbe for at Sande kommune i samarbeid med næringslivet blir en “Plast-pose-fri” kommune
Kommunen må ta en aktiv rolle i arbeidet med å bevare Sandeelva ren
Tiltakene i hovedplan for avløp følges opp. Tiltak som gjelder Holm og Øgarden prioriteres

SKOLE OG OPPVEKST
Skole- og barnehagetilbudet er helt essensielt for å ivareta en god utvikling av våre barn. Dessverre har skolene i Sande kommet dårlig ut i nasjonale prøver. Skolene er små og skolebygningene er i generelt dårlig stand. Sande Venstre mener derfor det er på tide å prioritere skole. Utdanning av våre barn er blant samfunnets viktigste oppgaver. Sandeskolen skal skinne!

Læreren – skolens grunnmur
Venstre mener læreren er skolens grunnmur og at gode og velutdannede lærere er den viktigste ressursen en skole har. Lærere må hele tiden ha rett og plikt til å fornye og videreutvikle sin fag- og yrkeskompetanse. Venstre sentralt har gått inn for at lærere skal få et såkalt kompetanseår.

Skolens største utfordring er ikke nødvendigvis lærermangel, men at lærere må bruke mye av sin tid på byråkrati. Venstre ønsker derfor å avbyråkratisere lærerens rolle og åpne for andre fagpersoner i skolen.

Derfor vil Sande Venstre

Arbeide for at ordningen med kompetanseår for alle lærere blir innført i Sande så fort som mulig
Skape et godt arbeidsmiljø for lærere i Sande for å holde på og tiltrekke oss de beste lærerne
Gi læreren mer tid til undervisning
At skolene våre skal ha færre antall elever per klasse

Dialog og samhandling
Skolen vil få et godt arbeidsmiljø når både elever og lærere viser hverandre gjensidig respekt. I praksis forutsetter dette et godt samarbeid mellom skoleledelse, foreldre, elever, assistenter og lærere.

Kommunikasjon mellom foresatte og skole bør styrkes. Metodene som bør benyttes for å få elevene til å bruke skoletiden positivt m.h.t. læring, bør fastsettes gjennom en fortløpende, positiv og tilrettelagt dialog mellom skoleledelse, foreldre, elever, assistenter og lærere.

Derfor vil Sande Venstre:

Styrke kontakten mellom foresatte og skole
Bedret og utvidet bruk av kommunesatsningen «Skoleportalen for drammensregionen» (MLG) for kontakt mellom foresatte, elever og skolen over internett

Kapasitet
Innbyggertallet i Sande vokser, derfor må skolene vokse med. Noen skoler i Sande sliter allerede med stort plassbehov. Selvik skole har i dag 40% flere elever på samme areal som for 10 år siden. På flere skoler blir klasserom brukt til SFO områder, noe som kan være ufordelaktig for begge parter. Mange av våre skoler er også i dårlig forfatning og utbedringer må gjøres.

Ved bygging av nye skoler ønsker Sande Venstre å se på alternativet offentlig-privat samarbeid (OPS) som mulig utbyggingsløsning. Venstre mener dette ansvarliggjør utbygger.

Derfor vil Sande Venstre:

Finne ut når det blir billigere å bygge ny ungdomsskole i forhold til reparere den gamle. Og starte planleggingen av denne i god tid før behovet blir prekært
Arbeide for at skolenes plassbehov prioriteres i fremtidige kommuneplaner, og at kommunen tar særlig hensyn til dette når pengene skal fordeles
Lage en helhetlig plan som tar for seg befolkningsvekst i kommunen og når de forskjellige skolene må utvides
Se på muligheten for bruk av OPS ved bygging av nye skoler
Opprettholde dagens skolestruktur

Fysisk forfall
Det registreres et forfall i barn og ungdoms fysiske form. Skolen kan motvirke dette gjennom å sette av tid til fysiske aktiviteter daglig. Forskning har vist at dette også kan ha positive innvirkning på elevene faglige utvikling. Obligatorisk fysisk trening er iverksatt på mellomtrinnet men skolene mangler personale til å få gjennomført disse øktene.

Derfor vil Sande Venstre:

Gi skolene de nødvendige ressurser til å drive arbeidet med daglig fysiske aktivitet.
Jobbe for bedre muligheter til fysiske aktiviteter i SFO

Spesiell tilretteleggelse
Mange elever i skolene trenger mye voksenkontakt. Ofte finnes det barn som burde utredes allerede i barnehagealder. Disse bør få tilpassede ordninger så fort det lar seg gjøre.

Skolen må også se de spesielt begavede elevene og i større grad gi disse større utfordringer. Sande Venstre mener skolen i større grad bør se den enkelte elev.

Derfor vil Sande Venstre:

Arbeide for at lærerne skal ha så mye direkte elevkontakt i klasserom og i grupper som det er mulig å få til innenfor lovens ramme.
Jobbe for å forbedre PP-tjenestens tilbud.
Øke mulighetene for spesielt begavede elever til å ta i bruk sine evner.

Sikring av skoleveier
Skolene må ha trafikksikker adkomst. Eksempelvis må veien fra Vammen til Selvik skole og videre utover Sandebuktveien til Svelvik grense, bli mer trafikksikker. Det må utredes hvordan en utvidet gang- og sykkelveisløsning kan være mulig å få til her.

Området ved Haga skole / Sande Ungdomsskole er spesielt trangt og trafikkfarlig når skolene starter om morgenen, og når de slutter om ettermiddagen. Her er det nødvendig å finne fram til bedre trafikkløsninger.

Derfor vil Sande Venstre

At alle adkomstveier til skolene må være trafikksikre for skolebarna, noe som innebærer at barna kan nå skolen ved å bruke sykkel eller gå.

Nulltoleranse for mobbing
Skolen skal være et sted for læring og utvikling, og mobbing skal aldri aksepteres. Venstre vil sette fokus på forebyggende tiltak mot mobbing, og gjøre skolen ansvarlig for elevenes trivsel. Alle skoler skal ha en plan mot mobbing. Kommunen må sørge for at lærere kurses i å takle mobbesituasjoner.

Derfor vil Sande Venstre:

At alle skoler skal ha en plan mot mobbing
Sette av mer ressurser til å kurse lærere i å håndtere mobbing

SFO
SFO tilbudet er i dag for lite fleksibelt med kun valg mellom full plass, 4 og 3 dager i uken og halv plass. Noen har bare behov hver morgen eller ettermiddag eller en kombinasjon av alle mulige tidspunkter.

Derfor vil Sande Venstre:

Ha mer fleksibilitet i SFO tilbudet tilpasset den enkeltes behov

Barnehage
Sande Venstre ønsker et variert tilbud av barnehager med ulik pedagogisk profil slik at foreldre kan søke det tilbudet som passer best for dem. Barnehagene fungerer som en viktig arena for sosialisering og integrering og skal gi et godt pedagogisk tilbud til de minste barna. Sande Venstre vil jobbe for et bedre barnehagetilbud der andelen offentlige og private barnehager er balansert.

Derfor vil Sande Venstre:

Sikre et mangfoldig barnehagetilbud med en god balanse mellom kommunal og privat barnehage

NÆRING OG NYSKAPING
Næringslivet er viktig for Sandes utvikling. Småbedriftene er grunnfjellet i norsk næringsliv, og en positiv næringsutvikling er den viktigste forutsetningen for en god kommuneøkonomi. Lokale arbeidsplasser vil også bespare miljøet ved forkortet reisevei. Lokalt næringsliv vil også gi kommunens ungdom større muligheter til å skaffe seg arbeid.

Lokale arbeidsplasser
Sande har en stor andel arbeidspendlere og en stor handelslekkasje ut av kommunen. Kunnskapsbasert næring er lite arealkrevende, og plassert i sentrum ville det kunne bidra til en positiv utvikling for Sande. De som arbeider i Sande vil handle mer i Sande. Dette fører til mindre handelslekkasje, og dermed muligheter for et enda bedre og bredere handelstilbud i sentrum.

Lokale arbeidsplasser vil også medføre en meget positiv miljøgevinst i form av mindre forurensning i forbindelse med reise. Kortere reiseveier vil også frigi mer tid, som i dagens samfunn blir stadig mer dyrebar.

Vi har for få byggeklare næringsarealer i kommunen. Sande Venstre mener kommunen må ta en aktiv rolle for å klargjøre arealer og se på muligheter for å hjelpe virksomheter i gang i den tøffe oppstartsfasen.

Derfor vil Sande Venstre:

Bidra til å utvikle næringsarealer i sentrum gjerne i samarbeid med private aktører i såkalte offentlig-privat samarbeid (OPS). Lokalene kan med hell inneholde arealer for handel, kunnskapsbasert næring og kultur.
At Sande Kommune skal imøtekomme etterspørselen etter næringstomter for ulike typer virksomhet.
Næringsareal må tilrettelegges med tilgang til vei, vann og kloakk.
Flytte teknisk sentral ut av sentrum for å frigjøre plass til nyttige sentrumsfunksjoner.

Gründere og nyskaping
Det kan oppleves tung å starte egen virksomhet i møte med byråkratiet og skjemaveldet. Det må bli enklere å starte nye bedrifter i Sande og kommunen bør derfor aktivt veilede og bistå nyskapere.

Derfor vil Sande Venstre:

Stimulere til næringsutviklingen i Sande. Kommunen må aktivt arbeide for etablering av nye virksomheter, samt rettlede og støtte eksisterende virksomheter
Arbeide for en videreutvikling av samarbeidet mellom næringslivet i Sande gjennom å etablere Sande næringsråd
Utarbeide en etableringsveileder, slik at nyskapere får rask og god hjelp av det offentlige
Med enkel saksgang må det legges til rette for små og mellomstore bedrifter
At registreringer og innrapporteringer skal kunne skje enkelt via Internett
Se på mulighetene for å etablere et kommunalt stipendiat/gründerfond for å få satt i gang gode næringsideer
Satse på ungt entreprenørskap i ungdomskolen

KULTUR OG IDRETT
Sande Kommune har et godt tilbud til barn og unge i kommunen. Det er stort utvalg av aktiviteter, både sportslige og kulturelle. Sande Venstre mener allikevel at satsing på kultur og fritid må styrkes for å opprettholde Sande som et attraktivt sted å bo. Alle har vi glede av å drive med kulturelle og sportslige aktiviteter.

Ungdom
Sande Venstre ser viktigheten av samlingspunkter for ungdom. Kommunen må derfor utbedre fritidstilbudet til ungdom ved å utvikle tilbudet på fritidsklubben. Også kulturskolen bør styrkes da det er lange ventelister på de forskjellige aktivitetene som tilbys.

Derfor vil Sande Venstre:

Øke kvaliteten på den kommunale fritidsklubben ved å bevilge mer penger til videreutvikling og drift av denne.
Styrke kulturskolens tilbud for å få ned ventelistene.

Kultur
Kommunens innbyggere kunne trenge et kulturhus. Sande Venstre mener at kommunens økonomiske situasjon ikke tillater bygging av et kulturhus. Derfor må en eventuell bygging av kulturhus gjøres i samarbeid med private og frivillige, som et såkalt OPS prosjekt. Et kulturhus bør ligge sentralt i Sande sentrum. Kulturhuset må planlegges i samarbeid med kulturelle aktører, slik at det imøtekommer aktørenes behov og kommunens innbyggere på best mulig måte.

Flyttingen av biblioteket til Sande sentrum har vist seg å gi en stor økning i besøkstall. Sande Venstre mener derfor at biblioteket kun bør flyttes hvis det integreres i et eventuelt kulturhus.

Derfor vil Sande Venstre:

Finne en privat/kommunal løsning for et sentralt kulturhus i Sande.
Beholde Sande Bibliotek sentralt i Sande sentrum.

Sport og aktivitet
Et godt og variert idrettstilbud i Sande er viktig. Mangel på fysisk aktivitet er en trussel mot folkehelsen. Derfor er det viktig å legge til rette for fysisk aktivitet både for organiserte og uorganiserte, og spesielt rettet mot barn og unge.

Vi har et godt og variert tilbud til både gamle og unge. Kapasiteten for innedørsidrett er allikevel et problem. Blant annet er Sandehallens kapasitet sprengt og en utvidelse er nødvendig. Sande Venstre mener en eventuell ny ungdomsskole må kombineres med ny flerbrukshall.

Venstre ser også på idrett som en viktig del av integreringsarbeidet i kommunen. Vi vil at idrettsmiljøene skal være inkluderende og åpent for alle, uavhengig av etnisk bakgrunn eller seksuell legning.

Derfor vil Sande Venstre:

At kommunen skal utrede muligheten for utvidelse av kommunens innearealer for sport.
Kunstgressbanen bør oppvarmes ved behov
Opprettholde pengestøtten til lag og foreninger i Sande.
Ha økt satsing på utbygging av nærmiljøanlegg som ballbinger, streetbasket, friplass, beach-volleybaner og lignende.

DEMOKRATI OG DELTAKELSE
Venstre innførte allmenn stemmerett i Norge. Venstre gav kvinner stemmerett. Venstre har vært demokratiets fremste forsvarer i snart ett hundre og tretti år. Vi står fremdeles fremst i kampen for utvidelsen av demokratiet og det lokale folkestyret; mot overstyring, overvåking, og overdreven maktbruk. Venstres ideologi er den sosiale liberalismen — frihet uten egoisme, solidaritet uten sosialisme.

Politikernes oppgave er å gi alle borgere like muligheter til å leve sine liv slik de vil og skape sin egen lykke. Frihet og demokrati bygges nedenfra, og beslutninger skal tas så nær borgeren som mulig — gjerne av borgeren selv.
Deltakelse
Det er ønskelig med mest mulig informasjon til Sandes innbyggere om hva som foregår i kommunen. Venstre ønsker å styrke innbyggernes mulighet for å påvirke og si sin mening i aktuelle saker. Demokratiet bygges nedenfra og opp.

Derfor vil Sande Venstre:

Sikre lokal innflytelse gjennom jevnlig nærmiljømøter
Innføre en åpen runde før kommunestyremøtet hvor innbyggere kan informere kommunens øverste myndighet om hva de har på hjertet.

Demokratiopplæring
Venstre ønsker høyere valgdeltagelse blant unge. Skolen har et særskilt ansvar for demokratiopplæring. Kvaliteten på denne opplæringen må styrkes. Venstre vil involvere elevene i så mange demokratiske prosesser som mulig. Elevrådene og Ungdomsrådet bør lære ansvar gjennom selv å råde over økonomiske midler.

Derfor vil Sande Venstre:

Etablere ungdomsrådet
Gi elevrådene og ungdomsrådet råderett over økonomiske midler
Videreutvikle og styrke demokratiopplæringen i skolen

HELSE OG OMSORG
Retten til høyest oppnåelig helsestandard er en del av menneskerettskonvensjonen, og norsk lov. Et godt helsevern er en forutsetning for enkeltmenneskets frie utfoldelse. Den sosiale liberalismen gir individet økt ansvar, men tar også vare på våre medmennesker, uansett hvem de er. Venstre tar borgere med omsorgsbehov på alvor, og vil behandle alle som selvstendige individer. Mennesker med omsorgsbehov skal ha en like selvfølgelig rett til å ta egne valg som alle andre.

Eldreomsorg
Sykehjem er et godt og nødvendig tilbud til alle som opplever omfattende helsesvikt. Vi vil oppgradere den medisinske kompetansen ved sykehjemmene. Enkelte sykehjemspasienter opplever å stadig bli sendt mellom sykehus og sykehjem grunnet manglende kapasitet og kompetanse til å kunne gi nødvendig behandling og pleie ved sykehjemmene.

Alle som har behov for det skal sikres praktisk og medisinsk hjelp i hjemmet, men det må fortsatt skilles mellom helsetjenester og praktisk bistand. Slik sikres alle et forsvarlig tilbud. Venstre støtter fritt brukervalg i hjemmetjenesten, fordi det innebærer at folk kan velge mellom den kommunale leverandøren og ulike private leverandører. Det er viktig at det finnes et privat alternativ til kommunens hjemmetjenester, slik at den enkelte kan velge det tilbudet som vedkommende mener passer best og fordi et privat tilbud vil være en viktig sammenligning slik at begge tjenestene kan utvikle seg videre. Mennesker må imidlertid også ha rett til ikke å velge, og alle som ikke vil eller ikke kan velge skal automatisk få hjelp fra den kommunale hjemmetjenesten. Pleietrengende må få bo i sitt eget hjem så lenge de ønsker det og så lenge det er medisinsk forsvarlig.

I fremtiden vil det være et større mangfold av pasienter med ulike livssyn ved sykehjemmene. Venstre mener alle trossamfunn må få samme adgang til sykehjemmene som Den Norske Kirke.

Derfor vil Sande Venstre:

Styrke den medisinske kompetansen på sykehjemmene
Gi alle trossamfunn samme tilgang til sykehjemmene som DNK har i dag.
Øke bemanningen på sykehjemmene
Åpne for innføring av fleksible turnusordninger. Tilpasset den enkelte ansattes ønsker, der det ikke går ut over tjenesten
Styrke hjemmesykepleien
Søke samarbeid med våre nabokommuner ved gjennomføringen av samhandlingsreformen
Jobbe for at de ansatte som ønsker det skal få økte stillinger

Psykisk helsevern
Psykiske lidelser berører store deler av befolkningen. Venstre vil styrke samarbeidet mellom de ulike nivåene i behandlingsapparatet. Vi mener det er behov for å styrke innsatsen innen barne- og ungdomspsykiatri. Staten har et hovedansvar for dette, men det er samtidig behov for en bedre samordning mellom de statlige og kommunale tilbudene for å se disse i en helhetlig sammenheng. Venstre mener skolehelsetjenesten må tilføres kompetanse innenfor psykiatri, fordi det er til skolehelsetjenesten mange barn og unge først henvender seg når de har behov for hjelp.

Derfor vil Sande Venstre:

Bedre psykisk helsetjeneste
Bedre barne- og ungdomspsykiatri

Barnevernet
Barnevernet må prioriteres med økte ressurser. Det er nødvendig for å komme tidligere inn i sakene. Dette vil igjen kunne forebygge plasseringer i fosterhjem eller institusjoner.

Det vil fortsatt være behov for både å rekruttere flere gode fosterhjem, samt ha et variert tilbud av kompetente institusjoner. Barnevernet i Sande må videre bygge ut et fullgodt ettervernstilbud.

Derfor vil Sande Venstre:

At barnets beste, barnets deltakelse og barnets perspektiv skal ha hovedfokus i alle barnevernssaker
At familieråd alltid skal brukes eller ha vært vurdert

SLIK VIL VENSTRE ARBEIDE FOR SANDE
I politikken er ofte partienes arbeidsform like viktig som standpunkter i enkeltsaker. Dette er det vi vil skal kjennetegne Venstres arbeid i Sande:

Vi står for åpenhet — alle skal ha tilgang til informasjon som ligger til grunn for beslutninger, beslutningene skal ikke fattes i lukkede rom og kommunen skal drive et aktivt og servicepreget informasjonsarbeid.

Vi tror på bred deltakelse — alle har noe å bidra med! De beste beslutningene blir til når vi har hørt alle argumenter for og mot — og lært av hverandre. Kommunalt ansatte skal ha ytringsfrihet til å fortelle om hvordan de opplever sin arbeidssituasjon.

Vi er uavhengige av særinteresser — og forsøker å legge fellesskapets beste til grunn. Vi er verken talerør for fagforeninger eller næringslivsinteresser. Vi går ofte inn for konkurranser i næringslivet for å få en rettferdig kamp om å levere de beste løsningene — det er jo det næringslivet skal være gode på!

Vi tar ansvar — og legger ikke skylden på andre når det er de folkevalgte som sitter med det øverste ansvaret i kommunen. Dette ansvaret innebærer også at det er kommunestyret som skal ha det siste ordet når det gjelder verdier og arbeidsform i kommunen. Rådmannen bør ansettes på åremål.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**