Klippekort i politikken?

Leserinnlegg i Strandbuen 22. juni 2011 av Einar Berge, kommunestyrerepresentant Strand Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Einar Berge

Einar Berge

I forbindelse med evaluering av den politiske strukturen, uttalte gruppeleder for Høyre Helene Barkved " At man stiller til valg, betyr ikke at man har klippekort til å sitte i formannskapet". Strand Venstre betrakter dette som en svært umoden og uklok uttalelse. Dette vil vi begrunne slik:

Flertallsvedtaket (støttet av Høyre, Krf., Frp. og Ap.) innebærer at de små partiene neppe blir representert i formannskapet. Strand Venstre mener at det derved oppstår et demokratisk underskudd.

Undertegnede(den gang medlem av AP) var medlem av arbeidsgruppen ved forrige evaluering. Vi gikk da inn for at alle partier skulle være representert i formannskapet, selv om vi faktisk kunne risikere at noen av de "store" partiene mistet en representant. Dette vurderer Høyres Helene Barkved som "klippekort" for de små partiene. Strand Venstre har et helt annet syn på dette. Sølve Hatteland formulerte dette slik i kommunestyret: " Det er viktig at alle partier er representert. Forskjellen mellom å være med eller å bli stilt utenfor, er som dag og natt". Dette synet ble støttet av Vigdis Kalsås, SV og Alf Henning Heggheim, Sp.

Konklusjonen er at vedtaket i realiteten fratar de små partiene muligheten for tidlig informasjon om viktige saker som blir behandlet i formannskapet, og at de i tillegg mister adgangen til å påvirke beslutningene som tas i dette organ. Strand Venstre tror, som Senterpartiet, at "Dette neppe fremmer rekrutteringen til politisk virksomhet".

Det mest konstruktive ville vært å fortsette med den representasjon vi har hatt i inneværende periode. Dette ville gitt et mye bedre og bredere politisk grunnlag for de beslutninger som formannskapet må ta. Strand Venstre må derfor, slik forholdene nå blir etter valget, nøye vurdere sine samarbeidspartnere. Dette har våre velgere krav på.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**