Vern Furulunden!

Mandal Venstre går til valg i 2011 med et program hvor vi krever å omregulere Furulunden fra offentlig friluftsområde til landskapsvernområde.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Furulunden er unik. Et slikt område med skog, heier og strender i gangavstand fra et bysentrum, er enestående i nasjonal og internasjonal målestokk. Furulundens naturkvaliteter må derfor bevares og sikres for ettertiden.

Barn i Furulunden friområde Mandal

Foto: Arkivfoto, Mandal kommune

Mandal kommune har i inneværende bystyreperiode vurdert denne saken bl.a. etter innspill fra Furulundens Venner. Et flertall i bystyret har avvist forslaget, under henvisning til at man ønsker å beholde lokal råderett over Furulunden. Mandal Venstre ønsker i neste bystyreperiode å ta omkamp på denne beslutningen.

Vi mener at eventuelle tiltak som skal gjennomføres i Furulunden i fremtiden, må kvalitetssikres av overordnede myndigheter, for å sikre at langsiktige og helhetlige naturvernhensyn blir tilstrekkelig ivaretatt. Isolerte inngrep som gjennomføres i Furulunden kan hver for seg fremstå som positive og ønskelige, men summen av mange slike tiltak kan medføre at helhetsverdien av naturområdet forringes. Det kan ikke Mandal Venstre akseptere.

Et landskapsvernområde er den minst strenge formen for områdevern i Naturvernloven, etter naturreservat og nasjonalpark. Mandal Venstre støtter fullt ut Furulundens Venners argumenter for vern:
•Hindre at ad hoc vedtak gjør inngripen i Furulunden uten at et langsiktig motiv legges til grunn.
•Bevare artsmangfoldet i Furulunden når det gjelder bl. a trær, fulger, mose, dyr, innsekter, sopp (se forvaltningsplanen for Furulunden/Risøbank).
•Videreutvikle og samtidig bevare Furulunden som et rekreasjonsområde for hele Mandal gjennom miljømessige tiltak som ikke kommer i konflikt pkt 2.
•Fastsette Furulundens grense.

Stein Inge Dahn på talerstolen under Venstres Landsstyremøte i Oslo 6. mars 2010.

Stein Inge Dahn
1. kandidat Mandal valg 2011

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**