Biblioteket er storstua for det frie ord i Tønsberg — men hvor er storstua for kultur?

Vi har to kulturhus i Tønsberg — Oseberg kulturhus og Støperiet Light – et for kongen og et for fanten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Oseberg kulturhus og Støperiet Light kalles begge kulturhus, og det er godt det ikke finnes en mal på hva et kulturhus skal være. Men når jeg ser hva andre kommuner klarer å gjøre med sine kulturhus — og mulighetene slike kulturhus gir — ja da blir jeg trist på Tønsberg sine vegne. For kulturhus kan være så mye mer enn det er i Tønsberg i dag.

Et kulturhus kan være en møteplass. Det kan huse mennesker døgnet rundt, og være en arena for øving, møter, fremføring og opplevelser. Det kan være et sted hvor mennesker føler seg hjemme og ønsker å dra til. Der de får ideer og føler tilhørighet til sin egen by.

Et sted der de lett kan få oversikt over hva som skjer, og hvor det er lavterksel å komme inn. Et sted som har lokaliteter til å huse både lokale og nasjonale aktører. En storstue som klarer å kombinere offentlige, private, frivillige og byens beboeres interesser. Kulturhuset i Tønsberg kan være en del av byensstolthet slik Haugar, biblioteket og Slottsfjellet er det.
Et rikt og mangfoldig kulturliv er med på å styrke samfunnet. Vi skal unngå politisk styring av kulturen, men som politikere må vi sikre at kulturen får gode betingelser. Kulturbærere, både amatører og profesjonelle, trenger gode lokaliteter og rammer for sin utøvelse. Det handler ikke om bygget- det handler om menneskene.

I kommuneplanen står det at Tønsberg ønsker å bli kulturhovedstaden i Vestfold. Vi vet hva vi har – to halve kulturhus. De utfyller hverandre på et vis som de rake motsetningene de er, men hva med alt som skulle ligget i mellom der? For vi vet hva vi får — Oseberg kulturhus forsetter med ca. et unikt tilbud i måneden, og Støperiet Light kan leies av kommunen på forespørsel. Tar vi kulturlivet på alvor med dette tilbudet? Støperiet Light er ikke et kulturhus for fremtiden. Det er vel og bra at det er et ønske om å utvikle Støperiet som kulturhus, men toaletter og foaje alene er ikke nok.

Når Tønsberg kommune må spare millioner i årene fremover, har jeg selvfølgelig en forståelse for kommunen ikke har råd. Men hvorfor kan vi ikke prate om hvordan vi kan skaffe nye penger? Jeg er sikker på at det er et ønske i byen om å ha et kulturhus for både konge, fant og folk. Det er mange lure hoder der ute, og jeg tror at vi kan få det til. Det går an å søke midler, det går an å organisere et kulturhus i Tønsberg på en kreativ måte.

Når du om 20 år stikker innom kulturhuset ditt og finner en skoleutstilling i foajeen, et skolekorps som øver i en sal mens en strikkeklubb har årsmøte i en annen, en teaterforestilling forberedes til kveldens premiere og det er et yrende liv i cafeen — da tror jeg du kommer til å føle deg stolt av å bo i Tønsberg. Det vil ihvertfall jeg. Det er min drøm. La oss ikke gi opp å skape et kulturhus for alle!

Suzy C. S. Haugan
2. Kandidat Tønsberg Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**