Innholdet i skolen kommer først

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolene Gjerdrum har i felles brev i vår purret på partiene og bedt om deres synspunkter på den driftsøkonomiske situasjonen i Gjerdrumsskolene. FAUene har gitt klart uttrykk for at de er bekymret for konsekvensene av flere års driftsbudsjetter på smertegrensen av det forsvarlige.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Venstre har gitt et utfyllende svar på FAUenes forespørsel hvor vi langt på vei deler FAUenes bekymringer. Vi er enige om hva hovedproblemet består i. For lave driftsbudsjetter over mange år har gjort at skolene har operert på smertegrensen, og vel så det. Konsekvensene har vært for få lærere og spesialpedagoger til å dekke elev- og læringsbehovene, kombinert med høy slitasje på lærerne, høyt sykefravær og uforholdsmessig mye bruk av midlertidige vikarer.

Venstre mener dette beskriver en ond sirkel som må brytes. Derfor har vi også konsekvent gjennom hele inneværende kommunestyreperiode vært det partiet som i budsjettrundene har prioritert innholdet i skolen høyest — vel å merke uten å svekke kommunens driftsøkonomi. Vi har ikke fått full støtte for vår linje blant de andre partiene, men vi har lært noe viktig: Det har nemlig vist seg at de kuttene som Venstre har foreslått i kommunens administrasjonsutgifter for å finansiere økte driftsrammer for skolene både har vært realistiske og forsvarlige.

GUS

Som vi også ga uttrykk for i vårt svarbrev til FAUene vil Venstre fastholde vår konsekvente linje med å gi skolene topp budsjettprioritet. For Venstre er ingen kommunale oppgaver av større betydning for oppvekstvilkårene til våre barn og ungdommer enn nettopp det å styrke og videreutvikle læringsmiljøet og kvaliteten i skolene våre. Det krever høyere driftsbudsjetter og klarere prioriteringer — og det er mulig!

Lars Peder Nordbakken og Are Egner-Kaupang

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**