Universitetstedet Ås

Det kommer til å skje nye og viktige ting i Ås de kommende 10 år. Norges veterinærhøgskole (NVH) og Veterinærinstituttet (VI) flytter til Ås 2018. Selv om dette er i kommunevalgsperiode fra 2015-2019 er det nå i perioden 2011 -2015 at planleggingen og tilretteleggingen må skje. Både Universitet og Ås kommune som vertskommune har ansvar for å legge til rette. Det skriver Ås Venstres 2.kandidat Olav Østerås i et leserinnlegg i Østlandets blad i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

circus

Foto: ukjent

Det skal flyttes ca 700 arbeidsplasser og ca 500 studenter Oslo til Ås. UMB har i dag ca 3800 studenter og 1120 ansatte. Klinikkvirksomheten vil tiltrekke seg mange tilreisende mennesker (det behandles årlig ca 12.000 familie- og sportdyr ved NVH). Eierne av disse kommer til å besøke Ås for å reparere og få stelt med sine dyr. Om denne virksomheten skal gi ringvirkninger i "stedet Ås" er avhengig av hvordan forholdene legges til rette. Det nye Universitet skal være et sterkt nasjonalt forsknings-/ og kompetansesenter for bioteknologi og bioproduksjon. Det gir en mulighet til å tiltrekke seg kunnskapsbasert næringsaktivitet som er knyttet til bio-produksjon, samt næringsaktivitet knyttet til en stor klinikkvirksomhet. Det må legges til rette for et næringsliv som er tett knyttet til Universitetet slik at det skjer en kontinuerlig strøm av forskningsideer, forskningsaktivitet og kobling mellom relevant forskning, undervisning og næringsliv. Bare på denne måten kan et slikt Universitet bli levedyktig, ved at nyutdannede kandidater er oppdatert på hva som foregår i næringslivet, samt ha undervisere er oppdatert på hva næringslivet driver med. Både Universitet og Ås kommune som vertskommune har ansvar for å legge til rette for dette. Det krever langsiktig planlegging.

Ås kommune blir ikke den samme etter 2018. Planleggingen og gjennomføringen av å gjøre Ås sentrum til et attraktivt og levende sentrum må gjøres i perioden 2011-2015. Her bør det tenkes nytt, og i nært samarbeid med UMB/NVH/VI. Dette er viktig for å gjøre universitet attraktivt for studentene. Studenter ser sjelden bare på selve studiet, men like mye på miljø rundt studiestedet — kulturtilbud, muligheter til personlig utvikling, boforhold, friluftsliv, etc. Mange av de ansatte på NVH/VI har sine boliger i Oslo og vil fortsette å bo der, dersom Ås ikke vurderes som et attraktivt sted å bosette seg. Med den planlagte plasseringen av klinikkene og NVH/VI så langt unna jernbanen som mulig på Campus, kommer ansatte og kunder til å kjøre bil via Korsegården, uten at vi ser de i Ås sentrum.
Ås sentrum må utvikles til et sentrum som er preget av en blanding av studenter, beboere i alle aldersgrupper. Internasjonale studenter og andre innbyggere med variert kulturell bakgrunn utgjør en stor ressurs i kommunen, som vi må verdsette mer enn vi gjør i dag. Vi bør kunne utvikle området rundt Aud Max til et sted det ble attraktivt å gå til, med idrettspark, Skogsdammen (området her har flott utsikt utover kulturlandskapet og mot Hurumlandet), eika, museer (Landbruksmuseet, meierimuseet og et fremtidig veterinærmuseum). Dette kan sees i sammenheng med Liv Levende som er under planlegging. Venstra har i fylkestinget vært med å støtte dette med 2 mill. Det burde blåses liv i den gamle ideen om et svømmebasseng her. Hvordan kan Ås som tettsted greie å tiltrekke seg besøkende til klinikken, det være seg hunde/katte- og heste-eiere? Ås bør bli et sted de ønsker å komme tilbake til. Dette er også avhengig både av turområder, næringsområder og handel etc.
Ås har med etablering av et nytt universitet, fått store muligheter til nyutvikling. Dette må planlegges godt i kommende kommunestyreperiode. Dette blir krevende fordi Ås skal bevare sitt særpreg med åpne landskap, men også ivareta behovet til en økning i antall studenter og ansatt. Personlig er jeg godt kjent både innen veterinærmiljøet og UMB-miljøet. Som en forkjemper av å flytte NVH/VI til Ås, mens jeg var ansatt på NVH, har jeg et sterkt ønske om å bidra til at denne utviklingen skjer til beste for alle parter. Det er viktig med en langsiktig planlegging av boliger, sentrum, bilveier, friluftsområder, kollektivtrafikk og ikke minst næringsarealer for kunnskapsbaserte bedrifter innen bioproduksjon.

Derfor vil Ås Venstre prioritere
bedre kollektivtransport på tvers mellom Ås stasjon/Korsegården
kommunen som tilrettelegger for næringsvirksomhet
utvikling av Ås sentrum til et attraktivt sted for innbyggere, studenter og tilreisende
– Øke kommunikasjon og samhandling mellom UMB og Ås kommune i planarbeid, næringspolitikk mv

Olav Østerås (2. plass Ås Venstre sin liste. )

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**