Krysse eller slenge?

Det er ikke vanskelig å forandre litt på stemmeseddelen, men å stryke kandidater er ikke lov. Har du en kandidat du har stor tro på, så kan du gi han eller henne en personstemme enten ved å krysse eller slenge vedkommende. Her kan du lese hvordan.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Stem Venstre! Med blomster

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Din personstemme kan være avgjørende for om kandidaten får en plass i kommunestyret etter valget.

Dette sier Valgloven:

Stryke kandidater
Det er ikke anledning til å stryke kandidater.

Gi ekstra personstemme eller “krysse” (kumulere)
Dersom du ønsker å gi en kandidat en ekstra personstemme (kumulere), gjør du det ved å sette et kryss i feltet til venstre for navnet til kandidaten. De fleste partier har forhåndskumulerte de øverste kandidatene på listen. Det betyr at disse kandidatene i utgangspunktet har fått en ekstra personstemme. Dette framkommer ved at kandidatenes navn er skrevet med uthevet skrift på stemmeseddelen. De kandidatene som er forhåndskumulert stiller i utgangspunktet likt og det er antallet personstemmer de respektive kandidater får, som er av gjørende.

"Å slenge" kandidater

Ved kommunestyrevalget kan du som tidligere føre opp kandidater fra andre lister ved å skrive opp navn og parti på kandidaten på høyre side av stemmeseddelen. Det er trykket rettledning på stemmesedlene. For mer informasjon om valget, se www.valg.no

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**