Brakvalg og nye Venstre-ordførere

Forhandlinger om politikk og posisjoner går på høygir i kommune-Norge. Fire Venstre-ordførere er allerede klar for fire år som øverste sjef i kommunen. — Vi går til oppgaven med stor ydmykhet. Vi trenger samarbeidspartnere, og vi må både gi og ta i årene som står foran oss, sier den nye ordføreren i Eid i Sogn og Fjordane. Eid ble største Venstre-kommune med 43 prosent.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Hans Antonsen fortsetter som ordfører i sørlandsbyen Grimstad. Gro Skartveit blir ny ordfører i Finnøy (Rogaland) og Olav Kasland overtar som ordfører i Bø (Telemark). De fire ordførerne gjorde alle brakvalg i sine kommuner.

Skrekkblandet fryd
– Jeg går inn i dette med skrekkblandet fryd. Vi håpet på seks kommunestyrerepresentanter. Drømte om syn. Fantasien strakk seg ikke til ni, forteller det nye ordføreren i Bø, Olav Kasland, til Telemarksavisa. Venstre i Bø fikk 37 prosent av stemmene. En vekst på 22,3 prosent.

I Rogaland er det allerede klart at Gro Skartveit blir ordfører i Finnøy. Her fikk Venstre 18,5 prosent av stemmene, en vekst på 13.6 prosent.

Hans Antonsen

Hans Antonsen
Foto: Arne Kristian Ekra

Tøff kamp i Grimstad
Etter tøffe forhandlinger er det også klart at Hans Antonsen fortsetter som ordfører i Grimstad. Til tross for 20 prosent av stemmene, og en vekst på 3.8 prosent, gjensto tøffe forhandlinger.

– Det har vært en valgkamp med mye intensitet og skarpe fronter. Men vi kan være stolte av at alt har handlet om Grimstad-saker. Nå blir det viktig å skape en god tone i alle partier, så alle føler de blir hørt, sier Hans Antonsen til Fædrelandsvennen.

Alfred Bjørlo

Alfred Bjørlo
Foto: Sfj Venstre

Brakvalg i Eid
I Eid blir det ordfører og varaordfører fra Venstre. Med brakvalget på 43 prosent, overtar kommunen i Nordfjord posisjonen som største Venstre-kommune. Den har Flatanger hatt med sine 42,9 i 2007.

– Vi er nødt til å få til et lagspill og samarbeid i politikken i Eid. Det er en litt farlig situasjon når et parti blir så stort, for dersom en ikke klarer å forvalte makten så kan det være uheldig. Derfor skal vi bruke tid på å snakke sammen og tenke ut hva vi gjør. Vi skal ikke være et parti som tar kontrollen på alt og kjører en "one-man show", lover ordfører Alfred Bjørlo overfor lokalavisen Fjordenes Tidende.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**