Et steg i feil retning

Det var med stor forundring jeg nylig leste om en ungdomsklubb i Fredrikstad som nektes å spille reggae. Forundringen over forbudet ble ikke mindre da jeg leste at ungdomsklubben drives av Fredrikstad kommune.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Rusomsorg

Foto: Kari Stai

«Vi vil ikke at det skal oppfordres til rus eller vold» eller spilles «musikk som forherliger hasj», sier virksomhetsleder Turid Reknes Løvland.

Etter oppslaget i Fredrikstad Blad har mange latt seg engasjere i saken, ikke minst gjennom sosiale medier. Reggae blir ikke oppfattet som en trussel mot ungdommen hos folk flest. De fleste som liker reggae røyker verken hasj eller utøver vold. Og de fleste som røyker hasj tør heller ikke være kjent for vold jfr. Bob Marley. Argumentasjonen til virksomhetslederen faller som frø på stengrunn. Dessverre ser vi her et prakteksempel på Norges feilslåtte ungdom og ruspolitikk gjennom årtier.

For noen år siden ble det forbudt å gå med hettegenser i Moss. Hva slags samfunn skaper vi gjennom stigmatisering og kunnskapsløse forbud? Hvordan føles det å bli stemplet som kriminell på grunn musikksjanger og klesstil, og hva slags følger for dette senere i livet dersom man er ung?

Man trenger ikke være professor i sosiologi for å forstå forholdet mellom individ og samfunn, hvordan stemplingsmekanismene fungerer og selvoppfyllende profetier blir skapt, men jeg anbefaler virksomhetslederen og aktuelle politikere herved et grunnkurs i sosiologi. Om Fredrikstad kommune virkelig vil verne sin ungdom mot rus og vold, så er reggaeforbudet første steg i feil retning.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder rusmisbruk. Fredrikstad bidrar svært sterkt i den dystre statistikken. Unge mennesker skyter amfetamin og heroin inn i blodårene. Alkohol og piller svelges ned overalt. Hvor lenge skal dette pågå uten at politikerne lytter til forskere over emnet og endrer sin politikk? Hvorfor skal politiet bruke store ressurser på razziaer mot skoleelever og ungdom i hettegensere?

Det er på høy tid å ta debatten og tenke nytt. Som lokalpolitiker for Venstre kan jeg ikke lukke øynene for realitetene i egen by og gi blaffen i ungdommens livsvilkår. Fredrikstad kommune har store utfordringer i møte med dagens feilslåtte ungdoms og ruspolitikk. Problemet er deres egen naive, kunnskapsløse og bakstreverske politikk på området.

Det er trist at ungdom blir nektet å høre på reggae i regi av kommunen. Et sted må intellektet kobles inn. Bare slik kan endring finne sted. Jeg håper kommunen snarest rydder opp i sin egen utilstrekkelighet og tillater ungdommen å høre på den musikken de vil høre på. Jeg stiller meg også disponibel til å være DJ for ungdommen på «Chill fritidsklubb» en kveld. I så fall vil jeg spille blant annet «Svake menneske» av Jannicke, hvis det er lov til å oppfordre ungdommen til å være sterke individer da

Tony Alexander
Styremedlem i Fredrikstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**