Norge trenger radikal klimapolitikk

Kjartan Lunde, leder i Rogaland Venstre, poengterte at Norge trenger en radikal klimapolitikk i sitt innlegg på åpningsdagen av Venstres landsmøte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Han pekte spesielt på at vi må begynne omstillingen til lavutslippssamfunnet og satse på ny teknologi, ikke minst gjennom karbonfangst og lagring.

Les hele landsmøteinnlegget til Kjartan Lunde her:

Kjartan A. Lunde

Foto: Kenneth Gjesdal

Landsmøte, resultatet av forhandlingene om de globale klimautfordringene har vært skuffende. Seneste skuffelsen kom i Durban. Men dårlige forhandlinger er ikke en grunn til å vente!

Det er heller en fantastisk god mulighet til å få orden i eget hus. Vi kan få begynte omstillingen til lavutslippssamfunnet og vi kan satse på ny teknologi. Vi i Venstre har en enda viktigere rolle innen klima enn på noe annet område.

Utfordringene er enorme. Går det som IEA tror, kan kloden bli ulevelig om hundre år. De peker på fjerning av CO2 fra store kraftverk og industri er et helt nødvendig klimatiltak. Karbonfangst og lagring vil kunne bidra mye i dugnaden for å få ned utslippene.

Oljedirektoratet anslår i sin nylanserte CO2-lagringsatlas at det er mulig å lagre så mye som 70 milliarder tonn CO2 i Nordsjøen. Det tilsvarer mer enn 1400 års CO2-utslipp i Norge. Allerede har norske miljøer lagret CO2 på gassfeltet Sleipner Vest siden 1996. Og på Snøhvit siden 2008. Begge er felter som har Statoil som operatør. Statoil gjør ikke dette av veldedighet, men på grunn av at CO2-avgiften som ble innført for tyve år siden har gjort det lønnsomt å skille ut CO2 i produksjonen.

Tenk hvis vi hadde krevd at alle plattformer skulle bli elektrifisert med klimavennlig strøm innen en gitt dato. Da ville oljeselskapene oppdage at gasskraft med CO2-fangst og -lagring (CCS) er et meget konkurransedyktig alternativ, både på pris og miljø.

Norge har mye lagringsplass. Å tilby lagring av CO2 kan derfor også plutselig bli en ny forretningsmulighet for industrien. CO2-fangst involverer komplisert og kostbar teknologi, og har foreløpig noen usikkerhetsmomenter. Det haster derfor med å få erfaring og redusere kostnadene for slik teknologi. Det er trist at den nåværende regjeringen ikke har maktet å satse ennå mer på dette.

Men jeg er stolt over at Venstre ennå står stødig på satsning på klimaforskning. Jeg er stolt over engasjementet som ennå er i dette partiet for klimaet. Og jeg gleder meg til 2013 når vi skal føre en ny radikal klimapolitikk i ny regjering!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**