Liberalt blikk på budsjettet 2013 og økonomiplan 2014-2016

Venstre har vært en del av posisjonen i et drøyt år. De fem partiene Venstre, Høyre, KrF, SP og FrP laget i 2011 en felles politisk plattform kjent som Nyholmerklæringen. Dette er ikke de enkeltes parti sin politikk, men en felles politisk plattform basert på et felles multiplum av de enkelte partiers politikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Årets budsjettforslag fra de fem samarbeidende partiene er basert på forhandlinger med Nyholmerklæringen som utgangspunkt, samt videreførelse av politiske vedtak og føringer flertallet i bystyret har vedtatt i året som har gått. En viktig del av Nyholmenerklæringen er økonomisk ansvarlighet og et ønske om å sette kommunens økonomi i ballanse uten bruk av økte skatter på eiendom. Når rådmannens forslag legger opp til større utgifter enn inntekter og tar inndekning av differansen ved å ty til avdragsutsettelser på lån og bruk av fondsreserver så er dette en retning de samarbeidende partier ikke kan være med på.

Av budsjettrammen på 3600 millioner er det meste låst i eksisterende avtaler, sentral politiske føringer og vedtak. Det er en relativ liten, men svært betydningsfull del av det totale kommunale budsjettet som kan justeres. Uten å skattlegge Bodø borgerne ekstra har posisjonen framlagt et budsjett som har bedre ballanse mellom utgifter og inntekter. Dette medførerer merkbare reduksjoner og økte brukerkostnader. Varaordføreren uttrykte nok det samtlige politikere i posisjonen føler: “dette er ikke et budsjettforslag man drømte om å fremme når man ble politiker”. Men det er en nødvendighet om man skal være ansvarlig.

Samtlige opposisjonspartier legger opp til økte inntekter gjennom økt skattlegging. Posisjonen strammer inn og tilpasser budsjettet reduserte rammer. Forskjellen blir at opposisjonen kan på en uansvarfull måte friste med midler til nesten alle gode tiltak og ønsker, mens posisjonen må ta den utakknemlige oppgaven med å være ansvarlig og prioritere innenfor en redusert ramme. Etter gode, dog krevende forhandlinger med Høyre, Frp, Senterpartiet og Krf er Venstre tilfreds med det vår ene, og allikevel viktige røst har oppnådd innen posisjonens fellesforslag gitt utgangspunktet om kraftige reduksjoner.

Venstres bystyregruppe vil trekke frem noen av prioriteringene vi finner meget positive i posisjonsforslaget. Vi er svært fornøyd med at vi får en betydningsfull millionsatsning på kompetanseheving for lærerne i Bodøskolen. Videre er vi meget fornøyde med å ha fått Frp med på laget om et viktig miljøtiltak SV aldri klarte med Ap – p-sonene utvides til å inkudere Plassmyra og p-avgiftene økes, noe som vil økte attraktiviteten for kollektivbruk og i større grad likestille næringsaktører i sentrum og stormyra. Natur og miljø skal få en større plass og fokus i byjubileumet vårt i 2016. Folkehelse og forebygging gis et kjempeløft ved oppstart av Stimuli II. Det settes sterk fokus på helhetlig økonomistyring og styrking av økonomikompetansen, tiltak som vil lønne seg sterkt på sikt. Men viktigst av alt – fem partier med svært forskjellige hjertesaker har i felleskap klart å redusere kommunens rammer betydelig. Dette gjør at Bodø kommune har et sunnere budsjett som nesten ikke bruker sparte reserver eller utsetter sine låneforpliktelser for å levere gode tjenester av beste kvalitet innen skole, velferd og tjenesteyting til Bodøborgerne.

Terje Cruickshank

Terje Cruickshank
Gr.leder Bodø Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**