Unødvendig kulturkutt

Det er grunn til å være imponert over hvordan et kutt på 1 million kroner i et budsjett på totalt 1,2 milliarder kroner kan ta mesteparten av oppmerksomheten bort fra resten av budsjettforliket mellom Ap og FrP i Eidsvoll. Spesielt siden kuttet på 1 million kroner til “voksenkultur” var helt unødvendig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Rådmannen hadde i sitt budsjettforslag et overskudd på 38 865 000 kr på driftsbudsjettet for 2013. Pengene avsettes på diverse fond. Ap og FrP reduserte overskuddet med ca 1/2 million kroner. Hadde de redusert overskuddet med ytterligere 1 million kroner, en liten sum av totalt ca 39 mill. kr. ville de nye budsjettkameratene unngått alle protestene, leserbrevene og alt bråket kuttet har skapt. Som lynavleder for resten av budsjettforliket har det fungert utmerket.

Venstre er kritiske til kuttet, av flere grunner. Summen er liten og konsekvensene store, for de som bruker tilbudene det heller beskjedne beløpet skaper, fordi kuttet kom brått og uforberedt, og fordi det må ses som en del av kampen mellom Sørbygda og Sundet. Kuttet burde vært sett i en større sammenheng, og vært bedre forberedt.

Kultur er ikke en lovpålagt oppgave for kommunen. Men, kulturtilbud gir mye aktivitet og glede for lite penger, og det har store ringvirkninger. Både Jens R. Christiansen, kultursektoren og publikum burde fått sjanse til å forberede seg. Man burde utredet hva det skulle kuttes på. “Voksenkultur” er upresist som veiviser for de som skal administrere kuttet. Det er ikke noe klart skille mellom kulturtiltak for voksne på den ene siden, og barn/ungdom på den andre. Dessuten burde alle oppgaver kommunen idag bruker penger på som ikke er lovpålagte vært sett i sammenheng. Når det forelå en fullstendig oversikt kunne kommunestyret tatt debatten om hvor det burde kuttes, og hva konsekvensene ville være. En utredning kunne også vist vei for alternative løsninger.

Det er ikke uviktig at kuttet har konsekvenser også for Sundet som sentrum. Arrangementene i Cafè Henrik trakk folk til Sundet, som også benyttet seg av andre tilbud. Sundet trenger flere tilbud enn bare butikker. Sundet trenger en bevisst sentrumspolitikk; med kultur, boliger og aktiviteter. Men kanskje Sundet ikke er viktig for Ap og FrP?

Sist men ikke minst, kulturaktiviteter fremmer integrering, bidrar til bedre livskvalitet og virker forebyggende på en rekke områder. Når vi i tillegg ser at samarbeidet Ap/Frp også skjermer en kostbar kommunalt drevet ungdomsklubb med svært dårlig besøk, gir det grunn til å stille spørsmålstegn ved motivene for disse vedtakene. Hvem sine interesserer er det Ap og Frp egentlig har ivaretatt?

Kjersti Almåsvold, leder Eidsvoll Venstre
Knut Bakkehaug, kommunestyrerepr. Eidsvoll Venstre

(Ovenstående stod på trykk som innlegg i EUB 03.januar).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**