Tilbake fra landsmøte

246 delegater møttes i helga for å bestemme Venstres kurs de neste fire åra. Venstres landsmøte viste tydelig at partiet går til valg på en politikk som er trygt forankret på sosial, radial og liberal grunn. Vi ønsker ei regjering med tyngdepunkt fra sentrum, og en politikk som er gjenkjennelig for alle som har et forhold til Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


– Vi skal vise at Venstre er den avgjørende forskjellen på om vi skal ha varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. At Venstre er den avgjørende forskjellen på om vi skal beholde pappakvoten. At Venstre er den avgjørende forskjellen på om vi skal ha en human politikk for asylbarna. Vi skal vise at Venstre er det sosiale, radikale og liberale alternativet i norsk politikk. Forskjellen kan oppsummeres i to enkle ord som samtidig speiler alt som vi sosialliberalere står for: Folk først.

Et sosialliberalt program av godt gammelt merke

Slik åpnet Trine Skei Grande sin tale til Venstres landsmøte (for å se talen, se nedenfor). I løpet av helga fikk hun bekreftet denne linja også i partiprogrammet. Økningen i antall fattige som vi har vært vitne til i Norge de siste åra, skal bekjempes gjennom en omfordeling av verdier til dem som trenger det mest. Barnetrygden skal økes kraftig for de mest trengende, og sosialhjelpsatsene likeså.

innbitt stemmgivning

Foto: Jo Straube

Venstre ønsker fremdeles et regimeskifte i skattepolitikken, med overgang fra rød til grønn skatt.
Det skal være billigere å jobbe, og dyrere å forbruke og leve miljøskadelig. Det betyr at livet for folk flest blir billigere, og velger du å leve sunt og miljøvennlig, kommer både du og miljøet styrket ut med Venstres politikk.

Venstre vil investere i framtida og går inn for en kraftig økning i budsjettene til forskning og utdanning. Lederen for Akademikerne, Knut Aarbakke, holdt takk-for-maten-tale etter landsmøtets festmiddag, og gratulerte Venstre med sin nyss vedtatte forsknings- og utdanningspolitikk. – Hvilkeskjæret er uomtvistelig over, sa han begeistret til landsmøtesalen. Og la til (muligens med et snev av spøk) at han gjerne ville ha en innmeldingsblankett.

Mange seire for Sør-Trøndelag

Sør-Trøndelag Venstre deltok med 13 delegater – den største delegasjonen, om ikke noensinne, så i alle fall i nyere tid.

 Sør-Trøndelag Venstres delegasjon klar til festmiddag.

Sør-Trøndelag Venstres delegasjon klar til festmiddag.
Foto: Jo Straube

Både seire og nederlag hører med når en skal stemme over nytt stortingsprogram. Det viktigste er at alle kan reise hjem med et godt program i bagasjen! Sør-Trøndelag Venstre tapte noe, men vant mye, i prosessen som ledet fram til det endelige stortingsprogrammet.

Under landsmøtet fikk vi ikke gjennomslag for en nasjonal bemanningsnorm i barnehagen. Men vi fikk et kompromiss om at kommunene skal pålegges å ha lokale normer. Det er et viktig skritt i riktig retning for et nasjonalt bemanningsløft som uansett ligger mange år fram i tid. Vi fikk full støtte for å sikre Investinor i Trondheim, og et enstemmig landsmøte støttet fylkeslagets forslag om å tillate direktesalg av alkohol fra småbryggerier på søndager. Vi fikk også landsmøtets støtte på å gå bort i fra tanken om normerte sykemeldinger, et forslag vi hadde felles med Oslo og Akershus.

I tillegg fikk vi inn en formulering i programmet om å holde fast på hjemfallsretten på norsk vannkraft. Det var Venstre som i sin tid innførte hjemfallsretten. Slik sett sitter den i partiets ryggrad. Men spørsmålet fikk ny aktualitet da H og FrP for en stund tilbake antydet at de ønsket å myke opp det statlige eierskapet ytterligere i forhold til de rødgrønnes oppmykning av den opprinnelige hjemfallsretten i 2008. Det er et viktig prinsipp at fellesskapet skal eie naturens evigvarende ressurser, og slik bør det også være i framtida.

 Fra landsmøtemiddagen

Fra landsmøtemiddagen
Foto: Jo Straube

Den kanskje viktigste seieren på sikt er at Venstre utvetydig går inn for høyhastighetstog i Norge. Sør-Trøndelag var en del av en allianse bestående av sju fylkeslag under landsmøtet i fjor, som fikk forhandlet inn en formulering om at full InterCity-utbygging skal være første skritt mot høyahstighetsbaner til alle de store byene i Sør-Norge. Dette fikk vi vi ytterligere bekreftet under årets landsmøte, med et program som tar til orde for prosjektering av høyhastighetsbanene allerede i inneværende stortingsperiode. Både Trønderbanen og Meråkerbanen kom inn i programmet, og skal elektrifiseres. I tillegg er det viktig for Venstre at skinnegående trafikk rundt de store byene i Norge skal gå på dobbeltspor. Det blir en viktig kampsak i Sør-Trøndelag.

Vi har fått et stortingsprogram som tydelig plasserer Venstre som et fyrtårn i sentrum av norsk politikk. Slik det skal være. Det som er viktig nå er at alle står samlet om det samme budskapet, og ikke lar media, LO og politiske motstandere skape inntrykk av noe annet. Slik tendensen har vært i alt for lang tid allerede. Nå skal valget vinnes – og ingen har så god politikk for å gjøre det som Venstre!

Hele programmet finner du her:

[link#https://www.venstre.no/files/sentralt/sentralt/Stortingsvalgprogrammet.pdf]

Se Trine tale her:

Denne siden krever Adobe Flash eller IOS (iPhone/Ipad)

Get Adobe Flash player

Se stortingskandidat Jon Gunnes’ innlegg i generell politisk debatt her:

Video hentet fra YouTube. For full video klikk her.

Og her finner du innlegget til andrekandidat Ina Roll Spinnangr:

Video hentet fra YouTube. For full video klikk her.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**