Verdens miljødag er vår miljødag

Verdens miljødag markeres 5.juni. For Venstre er dette en viktig dag. Menneskers sameksistens med naturen er grunnlaget for vår framtid. Hverdagen blir bedre for oss alle om vi tar hensyn til dette i våre daglige gjøremål, og når politikere skal fatte sine beslutninger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Verdens miljødag ble stiftet av FN i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål. Arbeidet i FNs klimapanel er en del av det viktige arbeidet som blir gjort for å gi nasjoner og enkeltpersoner et nødvendig kunnskapsgrunnlag for beslutninger som skal tas av regjeringer, næringsliv og enkeltmennesker.

Venstre er optimister når det gjelder sameksistens og løsninger som fremmer vår livskvalitet samtidig som vi ivaretar naturen rundt oss. Imidlertid krever det aktiv innsats fra oss alle.

Vi skal bevare naturen og miljøet for å sikre oss selv og våre barnebarn en ren framtid. Det er krevende, men gir oss også nye muligheter.

Venstre tror på enkeltmenneskets initiativ og på at sivilisamfunnet tar ansvar. Men da må politikere samtidig gi enkeltmennesker handlingsrom. Beslutninger på nasjonalt nivå vil være førende gjennom valg av tiltak som satsing på kollektivtrafikk, støtteordninger for miljøvennlig oppvarming i bolig og en matvareproduksjon som tar økologiske hensyn.

Lokalpolitikerne står daglig overfor beslutninger der hensyn til enkeltsaker skal balanseres med hva som er det beste for fellesskapet på kort og lang sikt. Det ligger et stort ansvar i å føre en politikk som ivaretar hensyn til fremtiden.

Alle har ansvar for hverandre og for å sikre at kommende generasjoner har samme muligheter til frihetsutfoldelse som oss. Det gjelder også respekten for naturens egenverdi og bærekraft.

Menneskeskapte trusler mot livsgrunnlaget på jorden gjør det tvingende nødvendig med en radikal miljøpolitikk.

Det viktigste generelle miljøvirkemiddel Venstre vil ta i bruk, er overgang fra skatt på arbeid til skatt på forbruk og miljøskadelig atferd.

Transportpolitikk er også miljøpolitikk. Ved utbygging av transportsystemer skal hensyn til påvirkning på naturen veie tungt. Vi skal ha god fremkommelighet for både folk og næringsliv, samtidig som vi har klart blikk mot uønskede miljøkonsekvenser.

Norge må bli et foregangsland innen grønn byutvikling. Alle som bor i byer og tettsteder skal ha tilgang til sollys, ren luft og grøntarealer. Miljøhensyn skal være bærebjelken i alt planarbeid i byregioner.

Det er ikke mulig å fortsette med vårt høye ressursforbruk og samtidig tilfredsstille behovet til en voksende befolkning. Derfor må dagens produksjons- og forbruksmønstre legges om.

God miljøpolitikk fører til en bedre hverdag for oss alle ved å sikre ren luft, rent vann, bedre busstilbud, trivelige nærmiljøer og energisparing i eget hjem. Vi har alle et ansvar for å ta gode miljøvalg.

La Verdens miljødag 5. juni bli vår miljødag.

Ragnhild Helseth

Ragnhild Helseth

Foto: VS

Fylkesleder
Møre og Romsdal Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**