Fiskeoppdrett og miljøgifter

-Fiskeri- og kystministeren må være klarere på hvilke verdier av miljøgifter som er akseptable i fiskefor. Det sier Pål Farstad på bakgrunn av oppslag i media de siste dagene. Av hensyn til havbruksnæringens og norsk sjømats omdømme er det tvingende nødvendig at folk kan være trygg på den oppdrettsfisk de spiser, sier Farstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Hele uttalelsen til Pål Farstad:

Oppdrettsanlegg

Foto: Nina Østebø

FISKEOPPDRETT OG MILJØGIFTER

Fiskeri- og kystministeren må være klarere på hvilke verdier av miljøgifter som er akseptable i fiskefor.

Av hensyn til havbruksnæringens og norsk sjømats omdømme er det tvingende nødvendig at folk kan være trygg på den oppdrettsfisk de spiser. De siste dagene har det gått en debatt med påstander om høye verdier av miljøgifter i fiskefor. Vi registrerer bl.a. at Mattilsynet hevder at det er økonomiske årsaker til at Norge ivrer etter å heve de tillatte grenseverdier. Det er totalt uakseptabelt hvis det er riktig at Norge har vært en pådriver for å tillate langt høyere verdier av miljøgifter i laksefor enn det EU tillater og det som hittil er tillatt.

Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon basert på ressurser fra de reneste sjøområder. Da kan vi ikke ha en debatt gående om miljøgifter og andre miljøforhold som sår tvil om forutsetningene våre. Vi trenger en fiskeri- og kystminister som er krystallklar på at Norge vil være en pådriver for en ren havbruksnæring.

Havbruk er en viktig næring for norsk økonomi og for kysten. En næring som Venstre mener er sentral fordi den bidrar til viktig matproduksjon og fordi næringen skaper aktivitet i distriktene. Derfor er særdeles viktig at myndighetene stiller krav til næringen og at næringen er bevisst sitt ansvar for at forbrukeren er trygg på oppdrettsfisk.

Pål Farstad
Førstekandidat Venstre

Pål Farstad på talerstolen

Foto: RH

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**