Til kamp mot hatkriminalitet

Politiet i Rogaland fikk 23 anmeldelser som skyldes hatkriminalitet i 2012. Nå vil både Svein Abrahamsen (V) og Diskrimineringsombudet ha en egen handlingsplan mot rasisme og homofobi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Svein Abrahamsen

Foto: Haugesund Venstre

– Vi skal rett og slett ikke ha det slik i Norge at folk skal være redde for å bli utsatt for vold og trakassering fordi de er den de er, sier stortingskandidat Svein Abrahamsen (V) til Aftenbladet.
Politidirektoratet registrerte totalt 216 anmeldelser for hatkriminalitet i Norge 2012. Flest av disse gjaldt rase og etnisk tilhørighet, og ifølge politiet er det mye som tyder på at det her er mørketall. I hele Rogaland ble det i 2012 innlevert 23 anmeldelser for hatkriminalitet til politiet.

Dette er årsaken til at Venstre-politikeren foreslår å lage en helhetlig handlingsplan. Denne skal forebygge og bekjempe rasistisk, fremmedfiendtlig og homofobisk motivert hat. Planen bør ifølge Abrahamsen baseres på en grundig kommisjonsgjennomgang — en hatkommisjon — som kan følge opp arbeidet til 22.juli-kommisjon, eller Gjørv-kommisjonen.

Blant 61 anmeldte tilfeller i Rogaland i perioden 2010-2012 var det 45 som gjaldt rase og etnisitet, 11 som gjaldt religion og fem som gjaldt seksualitet. Politiet karakteriserer også terrorhandlingene 22. juli 2011 som politisk motivert hatkriminalitet.

Les hele saken i Aftenbladet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**