Arealdelplanen: Kamp om landbruksjorden

Lundsjordet blir bare en forsmak på den store striden: Da formannskapet 20.august behandlet “Forslag til kommuneplanens arealdel 2013-2024” ble det kamp om landbruksarealene i kommunen. Venstre støttet et forslag fra SP om å bevare landbruksjord, men forslaget falt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Debatten om hvordan utviklingen av Eidsvoll skal skje fremover har skutt fart med forslaget om å ta landbruksjord for å bygge drabantby på Lundsjordet ved Eidsvoll Verk stasjon. Venstre mener det er mulig å få til både utbygging ved kollektivknutepunkter – og samtidig ta vare på landbruksarealene i kommunen.

SP på bedre tanker
I et oppslag i EUB 05.juni var varaordfører Terje Teslo (SP) for å bygge ut Lundsjordet, med høy utnyttelse. Muligens har debatten Venstre satte igang i sommer fått Senterpartiet på andre tanker. Da formannskapet igår behandlet saken Forslag til kommuneplanens arealdel 2013-2024 la SP frem et gjennomarbeidet forslag for å bevare landbruksjord i kommunen.

Knut Bakkehaug i Eidsvoll Venstre

Foto: Venstre

I utkastet til kommuneplanens arealdel som formannskapet fikk til behandling, var det foreslått omregulering av 600 dekar til boligformål. To tredjedeler av dette arealet ligger sør i kommunen. Senterpartiet foreslo å ta ut av planen en rekke landbruksarealer. Venstre, som kun har vararepresentant i formannskapet, som blir kalt inn på kort varsel – var det ikke mulig å forberede et slikt forslag til gårsdagens møte. Knut Bakkehaug valgte derfor å støtte Senterpartiets forslag.

– Tankegangen bak forslaget er den samme som Venstre har tatt til orde for i forbindelse med planene om Lundsjordet, sier Knut Bakkehaug; å hindre at nye boliger og næringsvirksomhet fører til nedbygging av landbruksjord. Han håper Senterpartiet også kommer på bedre tanker når det gjelder Lundsjordet.

– Utviklingen kan styres
Knut Bakkehaug mener forslaget til Senterpartiet er et bevis å at flere partier nå forstår at det er fullt mulig for kommunens folkevalgte å styre utviklingen. – Det er vi selv som avgjør hvor store arealer som skal omreguleres til bolig- og næringsformål, og hvor i kommunen dette skal gjøres. – Det blir naturligvis ikke utbygging i områder kommunestyret ikke har omregulert arealer, sier Bakkehaug.

– Det er nå vi avgjør utviklingen i Eidsvoll, sier Bakkehaug. Han understreker at det er i tunge styringssaker som budsjett, handlingsplan, kommuneplan og delplaner at premissene legges for utviklingen. Han er overrasket over at Ap vil la utbyggerne styre utviklingen i kommunen, fremfor innbyggerne.

Kommunen kan ikke hindre utbygging
I debatten i formannskapet gjentok ordfører Einar Madsen (Ap) sine uttalelser fra sommerens debatt i EUB, om at utbyggerne må bestemme. Han pekte på at flertallet i kommunestyret hadde tvunget frem en storstilet utbygging i Sørbygda. Bakkehaug mener ordføreren misforstår fullstendig.

– Kommunen hadde omregulert store områder til boligformål, men nektet i mange år investorer å bygge ut disse arealene. Dette har ikke kommunen lov til å gjøre, og Eidsvoll fikk påpakning for dette av fylkesmannen flere ganger, sier Bakkehaug.

Skal synliggjøre forskjellene
Bakkehaug undertreker at det er før omregulering skjer, at de folkevalgte kan styre utviklingen. – Når man først har omregulert områder til bolig- og næringsformål har man gitt fra seg makten til utbyggerne, sier Bakkehaug. Derfor er han veldig fornøyd med at Senterpartiet la frem et såpass gjennomarbeidet forslag på formannskapets møte igår.

– Venstre kommer til å gå grundig gjennom kommuneplanens arealdel, og synliggjøre forskjellen mellom oss og de partiene som vil la utbyggerne styre utviklingen i kommunen, avslutter Knut Bakkehaug

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**