Øygarden: – Frihet til å elske!

I helgen arrangeres Skeive Sørlandsdager. Lørdag var torvet i Kristiansand arena for viktige kamper for likeverd, likestilling og toleranse. Venstres andrekandidat holdt appell under arrangementet: – Venstre mener at det ikke er individene som skal tilpasse seg systemet, men systemet som skal tilpasse seg individet. Resten av appellen kan du lese her!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Kristin Øygardens (V) appell under Skeive Sørlandsdager:

Kjære alle sammen!

Gratulerer med dagen, og med et fint og viktig arrangement!

Kristin Øygarden 2013

Foto: Elise Arvesdatter Jensen

Venstre er et liberalt parti, og kjemper for individets rett til frihet. Til å elske hvem du vil, og være den du er. For oss er det en selvfølge at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal kunne leve åpent med sitt kjønnsuttrykk eller seksuelle orientering. Venstre er garantisten for felles ekteskapslov, like adopsjonsrettigheter, en seksualundervisning som speiler samfunnet og som feirer ulikhetene og mangfoldet i samfunnet.

Homokampen var lang og seig i Norge, og det er merkelig kort tid siden homofili var forbudt her i landet. Da debatten raste på Stortinget på 60-tallet gav mange åpent uttrykk for sin redsel for annerledes kjærlighet. Her mener jeg vi har mye å lære av Kardemommeloven: Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og forøvrig kan du gjøre hva du vil. Hvem du er, hvem du elsker, hva slags kjønnsuttrykk du velger er din sak, og ingenting jeg eller noen andre har noe med å sette meg til doms over.

Heldigvis har vi kommet et stykke videre, men på noen områder har vi fortsatt en vei å gå. Fremdeles sliter mange med rus, selvmordstanker og psykiske problemer fordi de ikke blir godtatt som de er. Mye av dette handler om holdninger. At homo fremdeles brukes som skjellsord i norske skolegårder er fullstendig uakseptabelt. Skolen skal være en arena for kunnskap som ruster deg til et liv i et mangfoldig samfunn. Vi tror 1000 flere helsesøstre og bedre seksualopplysning i skolen er riktig vei å gå, både for å lære å akseptere seg selv og å tolerere andre.

Rettigheter for skeive er menneskerettigheter. Særlig har lesbiske, homofile, bifile og transpersoner med innvandrerbakgrunn store utfordringer. Norge må gi beskyttelse til de som trenger det, og stå på for at seksuelt mangfold kan finnes både på bygda og i byen. Norge har et ansvar for å fremme menneskerettigheter for seksuelle minoriteter, både nasjonalt og internasjonalt. Vi må bli mye tøffere til å konfrontere handelspartnere og naboland når de bryter menneskerettighetene og vedtar lover som setter liv i fare for de som lever utenfor den trange firkanten.

Men også i vårt eget land er det noen liberale kamper som gjenstår. Venstre vil avslutte den uverdige ordningen med tvangssterilisering av transpersoner, og oppheve monopolet for vurdering av behandling. Vi vil gi seksuelle minoriteter spesiell beskyttelse i lovverket slik at seksuell orientering gir skjerpende omstendigheter når voldssaker er oppe i retten. Og vi vil slutte å diskriminere blodgivere. Du er ikke nødvendigvis mer egnet til å gi blod som hetro, det er risikoadferd som må vurderes og ikke seksuell identitet!

I dag står vi i Kvadraturen og feirer det som ikke passer inn i firkanten. Vi er ikke like, heldigvis. Men vi er likeverdige. Venstre mener at det ikke er individene som skal tilpasse seg systemet, men systemet som skal tilpasse seg individet. Vi setter folk først, og vil gjerne gjøre det i regjering til høsten. Godt valg!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**