VENSTRE VIL SATSE PÅ KUNNSKAP

Å satse på læreren er å satse på eleven. Gode lærere gir nemlig en god skole. Kunnskap og kvalitet i skolen kan best sikres av gode lærere, og Venstre vil derfor ha et tydelig lærerløft, skriver stortingskandidat Andre N. Skjelstad i et innlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Av André N. Skjelstad, 1. kandidat til stortinget for Venstre

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

I disse dager tar ca. 66.000 lærere imot elever til begynnelsen av et nytt skoleår. De har Norges viktigste jobb. Mange av disse lærerne har lang fartstid i skolen, men det er også ca. 2.800 nye lærere som har sitt første møte med elevene disse dagene. Disse lærerne skal forhåpentligvis stå i jobben sin i mange år fremover.

Den største utfordringen norsk skole står over for de kommende årene er å sikre mange nok dyktige lærere. Statistisk sentralbyrå (SSB) har estimert at vi kan komme til å ha en underdekning på ca. 11.000 lærerårsverk i 2020. Samtidig vet vi at en av ti lærere slutter i skolen hvert år. I tillegg er det ca. 37-38.000 lærerutdannede yrkesaktive som ikke er i skolen, men som er å finne i andre yrker. Nasjonalt er det minst 9.000 «ufaglærte» lærere i norsk grunnskole som ikke har undervisningskompetanse i fagene de underviser i. Blant disse er hele 201 av 2159 lærere i Nord-Trøndelag ufaglærte.

Av denne grunn er det helt avgjørende at de nye lærerne som står foran en elevgruppe for første gang disse dagene, faktisk blir værende i skolen. Det er avgjørende at rekrutteringen øker og at flere lærere kommer tilbake til jobben de i utgangspunktet er utdannet til. Det vil Venstre gjøre det vi kan for å få til.

Politikk handler om å prioritere. De siste åtte årene har de rødgrønne partiene gjennomgående prioritert feil i skolepolitikken. De store pengene er blitt brukt på timetallsutvidelser og frukt og grønt, mens tiltakene knyttet til den viktigste kvalitetshevende faktoren for elevenes læring — læreren —har vært altfor defensiv. For eksempel har samlet bevilgning til lærernes kompetanseheving ligget på om lag samme nivå siden 2005: ca. 400-500 mill. kroner. Til sammenligning har man årlig brukt ca 1,2 mrd. kroner på timetallsutvidelser siden 2005 (ekskl. valgfag), og 257 mill. kroner på frukt og grønt.

Venstre vil prioritere annerledes enn de rødgrønne. Vi trenger ikke flere ufaglærte lærere, økt timetall, eller leksehjelp som ikke fungerer. Det vi trenger er motiverte, trygge, kompetente voksenpersoner som kan gjøre den viktige jobben i klasserommet. Det fortjener både elever, foreldre og ikke minst lærerne selv. Dette er Venstres viktigste skolepolitiske sak, og vi mener dette må stå aller øverst på blokka for en ny utdanningsminister etter 9. september 2013. Læreryrket må løftes — og Venstre lover å løfte lærerne.

Derfor har vi lagt frem en omfattende plan med 10 tiltak for en bedre skole. Det gjør vi ved å styrke den viktigste innsatsfaktoren for elevenes læring i skolen, nemlig læreren:

1. Vi vil ha en forbedret og utvidet lærerutdanning
2. Vi vil gi lærere rett og plikt til videreutdanning
3. Vi vil kvalitetssikre og heve statusen for læreryrket
4. Vi vil ha flere helsesøstre og andre yrkesgrupper inn i skolen
5. Vi vil kutte i skolebyråkratiet
6. Vi vil ha på plass gode seniortiltak
7. Vi vil rekruttere flere lærere fra andre yrker
8. Vi vil ha flere med doktorgrad inn i skolen
9. Vi vil gi lærere flere karriereveier
10. Vi vil ha mange nok lærere i skolen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**