Kontrollutvalget: Venstre-seier om mer åpenhet!

Kanskje var det at kommunestyret skulle behandle protokoll fra et møte som ifølge kommunens egne nettsider aldri har vært avholdt som gjorde utslaget. Kommunestyret 17.09 vedtok Venstres forslag om enklere tilgang til sakspapirer fra kontrollutvalget. Sakspapirer skal nå legges ut på hjemmesiden, bestemte kommunestyret.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre har i løpet av 2013 satt fokus på fire ulike forhold som angår kontrollutvalget i Eidsvoll. Et av disse gjelder manglende tilgang på innkallelser, sakspapirer og protokoller. For alle andre utvalg i kommunen legges disse ut på møtekalenderen på kommunens hjemmeside. For å finne papirer for kontrollutvalget må man imidlertid til en annen side.

Nok et “hemmelig” møte i kontrollutvalget
For to måneder siden skrev vi om kontrollutvalgets hemmelige liv. Praksisen har ikke endret seg. Kommunestyret 17.09 behandlet sak 13/65 Forslag til retningslinjer/reglement for kontrollutvalget i Eidsvoll.. Blant de siste sakene kommunestyret skulle behandle var referatet fra kontrollutvalgets møte 17.juni. Selv om møtedatoene til kontrollutvalget etter mye mas Fra Venstre er lagt ut på møtekalenderen på kommunens hjemmeside, står ikke møtet 17.juni der.

– Det er interessant at vi skal godkjenne protokoll fra et møte i kommunens kontrollutvalg, som ifølge kommunens egen møtekalender på nettsiden ikke har funnet sted, sa Venstres Knut Bakkehaug.

Vedtatt at papirene skal ut på hjemmesiden
Bakkehaug fremmet et tillegg til retningslinjer/reglement for kontrollutvalget i Eidsvoll, om at papirene for kontrollutvalget skal bli lettere tilgjengelige, ved at de legges ut på kommunens hjemmeside, slik regelen er for alle andre politiske utvalg. Tillegget til pkt. 9 i vedtektene lød:

“.. skal være tilgjengelig for almenheten”, “på kommunens hjemmeside på den elektroniske møtekalenderen under fanen “kontrollutvalget“.

FrPs Finn Terje Tønnessen roste forslaget fra talerstolen, og forslaget ble deretter enstemmig vedtatt. Vedtaket viser at de andre partiene har forstått Venstres kritikk av den avvikende praksisen som har blitt bedrevet for kontrollutvalget. Forhåpentligvis vil vedtaket bidra til at denne praksisen nå tar slutt.

Venstre ville ha fokus på fraværet
Et annet tema Venstre har satt fokus på, var det store fraværet fra kontrollutvalgets møter som enkelte av kontrollutvalgets medlemmer har hatt. Nestleder Ståle Melby (Ap) har vært borte fra 80% av møtene i utvalget.

Knut Bakkehaug fremmet derfor et tilleggsforslag til vedtektene, om at årsrapporten som lages for kontrollutvalgets virksomhet skal ha med et punkt om oppmøte/fravær på kontrollutvalgets møter. Han fremmet tilleggsforslag til vedtektenes pkt. 8c: “møtestatistikk og fraværsprosent for utvalgets medlemmer skal være en del av årsrapporten.” Dette forslaget ble imidlertid nedstemt av kommunestyret.

Referatene bør raskere frem til kommunestyret
Bakkehaug knyttet også en kommentar til at refratet fra kontrollutvalgets møte 02.september er tilgjengelig for allmenheten på nettside til ROKUT, men 2 uker etter møtet er protokollen fortsatt ikke sendt til kommunestyret som referatsak.

-Når det er tilgjengelig for almenheten der, og det er gått mer enn 2 uker fra møtet ble avholdt, burde kommunestyret fått denne protokollen til godkjennelse, sa Bakkehaug.


Se også andre saker fra politikken i Eidsvoll i vårt arkiv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**