Levende demokrati lever

HAs redaktør minner oss på lederplass 2/10 om at demokratiet ikke er en selvfølge og uttrykker bekymring for lav valgdeltakelse. Venstres gruppeleder Geir Helge Sandsmark har denne kommentaren, der han legger vekt på demokrati i hverdagen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


HAs redaktør minner oss på lederplass 2/10 om at demokratiet ikke er en selvfølge og uttrykker bekymring for lav valgdeltakelse. Samtidig som jeg kan stille meg bak disse synspunktene, vil jeg gjerne minne om at demokratiet trenger næring også mellom valgene.

Et levende demokrati er mennesker som engasjerer seg i samfunnet rundt seg hver dag. Det er den daglige forargelsen over politikere, henvendelsen om aktuelle saker, engasjement i foreninger, nærmiljø eller lunsjdiskusjoner som skaper demokratiet og holder det levende.

Geir Helge Sandsmark

Foto: Christoffer Biong, Venstre

Selv om kampanjene om økt valgdeltakelse i forkant av valget er prisverdige nok, er det daglige bidraget fra hver enkelt av oss viktigst til slutt. Etter min oppfatning er det bredden i dette engasjementet som også skaper valgdeltakelse.

Så vel det politiske miljøet som media har et klart ansvar i dette arbeidet ved å bidra til å skape engasjement, blant annet gjennom åpenhet. Samtidig har hver enkelt av oss et ansvar og en mulighet til å gjøre demokratiet levende og aktuelt.

Akkurat nå kan vi se innskrenkninger av demokrati som pågår, for eksempel i Russland, Egypt, Ungarn og Thailand. Her er en alminnelig likegyldighet, og dermed aksept for innskrenkninger, etter min oppfatning en viktig årsak, og dermed den kanskje alvorligste trusselen mot et levende demokrati.

Det er ved å bruke demokratiet gjennom alt fra å delta i tilfeldige diskusjoner til å skrive leserinnlegg eller engasjere oss partipolitisk at vi kan holde det levende. Demokrati er ingen selvfølge. Vi må jobbe sammen for å holde det levende gjennom å utvikle det.

Geir Helge Sandsmark
Gruppeleder for Venstre i Halden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**