Livet på Løvebakken

Les hvordan den første uka til nyvalgt stortingsrepresentant Iselin Nybø var. Hun har skrevet litt til medlemmer og venner av Rogaland Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Kjære venstrevenner,

Jeg har blitt spurt om jeg ikke kan skrive en sak som kan legges på Rogaland Venstres nettsider som forteller litt om hvordan den første tiden på Stortinget har vært. Og selvfølgelig kan jeg det. Så her kommer litt om stort og smått fra den første uken på Løvebakken.

Jeg reiste inn til Oslo mandag morgen. Ganske spent for vi hadde avtalt møte i stortingsgruppen den ettermiddagen. Da skulle vi endelig få vite hvordan det hadde gått i de såkalte sonderingene. Og det var mange som var interessert i å høre hva som hadde skjedd og hvilket resultat det lå an til å bli, ikke minst var det en del journalister som var ganske ivrige Vi kjenner jo nå resultatet og etter min mening ble det en god løsning for Venstre. Det er første gang i historien at det inngås en slik avtale mellom noen partier som skal i regjering og noen partier som skal gå i opposisjon. Og hadde det vært opp til Venstre så hadde vi selvfølgelig gått enda lengre i viktige venstresaker og fått med enda flere av dem, men slik er det nå engang når fire partier skal bli enige. Og slik jeg ser det har våre folk som sonderte på Venstres vegne forvaltet våre velgeres tillit på en veldig god måte. Vi fikk vernet Lofoten, Vesterålen og Senja de neste fire årene og avsluttet konsekvensutredningen, vi fikk på plass et lærerløft og vi fikk til en engangsløsning for en rekke lengeværende asylbarn.

Men det viktigste med en slik avtale som nå er inngått mellom Venstre, Høyre, KrF og Frp er at regjeringspartiene skal forhandle med Venstre og KrF først når de skal ha gjennom saker i Stortinget. Det betyr at Venstre vil ha stor påvirkningsmulighet på alle saker de neste fire årene. Og debatten skal nå løftes inn på Stortinget. Dette vil være med på å revitalisere et demokrati som gjennom de siste åtte årene har vært styrt av en flertallsregjering hvor de fleste avgjørelser var tatt på bakrommet lenge før de kom til Stortinget. Jeg gleder meg til å kjempe for viktige venstresaker de neste fire årene.

Tirsdagen trådte Stortinget sammen for første gang. Selve seansen i salen varte ikke så lenge. Den første fra hvert fylke gikk opp med en oversikt over hvem som var valgt før alle navnene ble lest opp. Det var mange kremt i salen ettersom representantene gjorde seg klare for å svare ja når navnet ble lest opp. Så nå har jeg funnet plassen min, funnet ut hvordan stolen og skjermen virker. Nå er jeg klar for den høytidelige åpningen neste uke.

Vi har også fordelt komiteene mellom oss. I dag er det 12 komiteer på Stortinget og hver representant kan bare sitte i en komite (bortsett fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, denne kan man ha i tillegg til en annen komite). Fordelingen er ikke helt offisiell enda, men foreløpig ser det i alle fall ut til at jeg skal sitte i kirke- utdanning og forskningskomiteen. Det er et veldig spennende politikkområde, og et viktig område for Venstre, så jeg tror det skal bli nok å henge fingrene i fremover. I tillegg skal jeg skygge justiskomiteen siden vi ikke skal ha noe fast medlem i denne komiteen.

Men den siste uken har ikke bare bestått av politikk. Det har vært en del praktiske ting som skulle på plass også. Jeg har fått tildelt hybel i Oslo. Det er en fin og lys hybel plassert sentralt i Oslo med kort vei til Stortinget. Jeg har kalt hybelen for furuhimmelen for det er en hel del furumøbler der Det står til og med en slik telefonskjenk i gangen som man hadde den gang fasttelefonen var fast inventar på gangen til folk. Også denne er selvfølgelig i furu. Det positive med dette møblementet er at man har noe å snakke med de andre beboerne i blokken om. Og om man ønsker å hilse på noen nye kollegaer er det bare å stille seg i boden og vente på at noen kommer slepende på en furukommode som skal lagres i kjelleren.

Vi har også hatt tre dager med opplæring. Det er utrolig mye nytt og vi som er helt nye har bare så vidt begynt å forstå alle funksjonene som er tilknyttet Stortinget. Tror nok det kommer å ta en stund før man er helt oppdatert på det som skjer.

Iselin Nybø, tog, Rogaland

Foto: Mari Halvorsen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**