– Reservasjonsrett gir etisk slagmark

Lørdag møtte Eva Kvelland (V) Mandalsordfører Tore Askildsen (KrF) til debatt om reservasjonsmulighet for fastleger. De to var enige om at debatten er krevende, men skiller tydelig lag i saken. – Pasientens krav om et godt helsetilbud er viktigere enn legens samvittighetsfrihet, sa Kvelland i debatten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


– Da KrF la denne saken på bordet i regjeringsforhandlingene sørget de også for at en viktig menneskerettighetssak ble behandlet som ei pølse i slaktetiden.

Slik åpnet Kvelland debatten om reservasjonsmulighet for fastleger, som ble arrangert under damenes helg i Mandal. Venstrepolitikerne møtte ordfører i Mandal, Tore Askildsen (KrF), til duell om en av de mest diskuterte sakene de siste månedene.

Eva Kvelland

Foto: Atle Drøsdal

– Fastlegeordningen er til fordi vi skal ha en go-to-guy. En som kjenner oss, som gir alle et likeverdig tilbud. Vi kan ikke lage et eget system for for eksempel kvinner som søker abort. I likhet med andre er denne gruppen sammensatt og består av mennesker med forskjellige behov. Da må vi være sikre på at de får den hjelpen de trenger. I Norge har vi valgt å sikre den helhetlige helsehjelpen gjennom fastlegeordningen. Sortering av pasienter er det motsatte.

• Les også: Vil ikke ha “etisk slagmark” (www.fvn.no/#abo)

Askildsen fra KrF brukte debatten til å argumentere for muligheten til å oppfylle både legens samvittighetsfrihet og pasientens helsetilbud – men møtte motstand både fra Kvelland og publikum.

– Det er helt i orden å være mot abortloven. Men det er ikke greit å ikke ville forholde seg til abortsøkende kvinner. Da må man velge en annen jobb, avsluttet Eva Kvelland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**