Frp i Twitter-glasshus

Svar på Frp sitt leserinnlegg 21.06. På trykk i Os og Fusaposten 25.06.14

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


I et leserinnlegg i forrige utgave av «Os og Fusaposten» kommer Frp sine kommunestyrerepresentanter Gustav Bahus og Espen Aspenes med velmente råd om bruk av Twitter under kommunestyremøtene. Twitter er en mikroblogg-tjeneste der brukerne kan dele forskjellige korte meldinger med sine følgere.
Jeg har i mine drøyt 18 måneder i kommunestyret vært åpen om at jeg i blant bruker Twitter under møtene, slik som er vanlig i flere kommunestyresaler og bystyrer rundt i landet. I Bergen er veldig mange av representantene medlem på Twitter, og de skriver meldinger i løpet av møtet. Twitter er primært brukt av unge, og mange av meldingene har innslag av humor og ironi.
Meldingen jeg skrev om Marie Bruarøy (H) var ment som en spøk, men den var så dårlig formulert at den ikke ble oppfattet slik. Jeg beklaget derfor til Marie da jeg snakket med henne dagen etterpå. Jeg forklarte at jeg overhodet ikke mente det som en fornærmelse og at jeg anser henne som en dyktig politiker. Jeg fjernet også meldingen fra Twitter. Vi ble enige om at vi var ferdige med saken. Andre var åpenbart ikke det.

Fotball-VM
Aspenes og Bahus har gått løs på to twitter-meldinger jeg hadde om fotball-VM. Det de unngår å nevne, er at disse meldingne er skrevet som et svar på journalist i Midtsiden.no, Andris Hamre, sine meldinger tidligere om treg saksbehandling. Meldingene kom også under og rett i etterkant av et gruppemøte i Frp som skulle vare i 10 minutter, men som endte opp med å vare i 25 minutter. Dette medførte at resten av representantene var nødt til å vente. Meldingene om fotball-VM var ment som en spøkefull oppfølging på utspillene til Hamre. Antydninger om at fotball-VM kommer før kommunestyret er meningsløse. Jeg tror faktisk at alle representanter, også fra Frp, er til stede for å gjøre en jobb for befolkningen uavhengig av hva som måtte være på TV.
Bahus og Aspenes skriver at de reagerer sterkt på min bruk av twitter-meldinger under møtet, og omtaler det som respektløst overfor kollegaer og kommunestyret. Jeg mener at representanten Eirik André Hesthamar, som er en aktiv Twitter-bruker og som også har twitret under flere av møtene, er en god tillitsvalgt for sitt parti. Det at Hesthammer på Twitter under kommunestyremøtet 28.01.14 sa at han hadde sendt melding til ordføreren for å få ham til å runde av møtet i tide til Liverpool-Everton på TV, gjør ham vel ikke uegnet til å ha en ledende posisjon?
Hesthammer sitter som kjent som leder for tjenesteutvalget og blir omtalt av Terje Søviknes som arveprins i et intervju med BA 04.05.14. Eller gjelder denne problemstillingen bare for kommunestyremedlemmer som ikke er en del av dagens politiske posisjon?
I denne saken er det liten tvil om at Bahus og Aspenes enten ikke har gjort leksene sine godt nok eller her driver et politisk spill for å svekke troverdigheten til undertegnede. Er det slik å forstå at de ikke har vært klar over deres egen partikollega sine twitter-meldinger under kommunestyremøtet, så er det så klart spalteplass nok i avisen for et leserinnlegg til. Er det ikke slik, kan jeg ikke tolke det på annen måte enn at dette er skittent spill av Frp. De tar ting bevisst ut av kontekst for å sverte andre partier.

Video på iPaden
Hva synes de da om å snakke i telefonen under møter og se på video på iPaden, slik Gustav Bahus ofte gjør? Så langt har verken ordføreren eller andre representanter reagert på dette. Viser han mangel på respekt for kommunestyret? Kan ikke hans telefonsamtaler vente til etter møtet er ferdig? Er han virkelig en representant som skal peke fingeren mot andre på grunn av manglende respekt for demokratiet?
Marie Bruarøy fortjener bedre enn den spøken jeg kom med på hennes bekostning. Den kom ikke av manglende respekt, men av et øyeblikks utålmodighet etter konkrete resultater av lange ordskifter. Skal vi sammen gjøre et godt lokalsamfunn enda bedre, vil ikke slike angrep som de to representantene her har kommet med, være en god metode. Jeg har tatt lærdom av denne saken og ønsker å fortsette jobbe hardt for alle innbyggerne i Os.

Jon Sivert Rykkel
Os Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**