Interpellasjon om Jødahlsmåsan

Vi har levert interpellasjon om Jødahlsmåsan. Her ber vi kommunestyret vedta innstilling av all industriell uttak av torv og mose inntil en rekke uavklarte spørsmål er avklart.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Grøfting på Jødahlsmåsan

Foto: Ullensaker Venstre

I Jødahlsmåsan som ligger på grensen mellom Ullensaker og Nes kommuner pågår et storstilt naturinngrep som har en rekke uheldige konsekvenser for naboene, naboeiendommer, miljøet og kommunens innbyggere. 1.140 dekar høgmose av nasjonal verdi ødelegges, tiltaket genererer ingen inntekter til kommunen, dårlige småveier belastes med tungtrafikk, en rekke rødlistede arter får sine leveområder ødelagt, og et stort naturlig CO2-deponi beregnet til 290.000 tonn åpnes.

Ingen politisk behandling
I vår interpellasjon påpeker vi at det industrielle uttak ikke har vært gjenstand for politisk behandling i verken Ullensaker eller Nes. Dessuten er det en rekke kritikkverdige forhold og uavklarte spørsmål. Vi stiller oss tvilende til om Plan- og bygningslovens, Naturmangfoldslovens og Nabolovens intensjoner er fulgt i saksbehandlingen. Vi mener heller ikke konsesjonens krav om leveområde for den utrydningstruede fuglearten hortulan etterleves. Her sier konsesjonen: «Landbrukskontoret forutsetter at det tas nødvendige hensyn for å ivareta fuglearten hortulan i forbindelse med det omsøkte tiltaket». I følge fagmiljøene, både i Norsk Ornitologisk Forening og ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås ved professor Svein Dale, er tiltaket ikke forenlig med konsesjonens pålegg om å sikre leveområder for fuglearten hortulan.

Vårt forslag til vedtak
I interpellasjonen ber vi kommunestyret om tilslutning til følgende vedtak:
«Degernes Torvstrøfabrikk AS pålegges, med umiddelbar virkning, å innstille alt industrielt uttak av torv og mose på Ullensaker Almennings eiendom «Jødahlsmåsan» beliggende i Ullensaker og Nes kommuner. Virksomheten innstilles inntil reguleringsmessige, trafikale og lov- og forskriftsmessige spørsmål er avklart, og det er fremlagt en kvalitetssikret plan for bevaring av leveområder for fuglearten hortulan.»

Vi håper interpellasjonen vil bli tatt opp til behandling i kommunestyremøtet i Ullensaker førstkommende mandag. Les hele interpellasjonen her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**