Sykelønn for alle!

Venstre har jobbet lenge for å styrke de sosiale rettighetene til folk med enkeltpersonsforetak og selvstendig næringsdrivende. I budsjettforliket tok vi et stort skritt i riktig retning, gjennom å gi full kompensasjon for omsorgs- og pleiepenger også til de som eier og driver sin egen arbeidsplass.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Hittil har personer med enkeltpersonsforetak stått uten det sosiale sikkerhetsnettet man har som fast ansatt. Selvstendig næringsdrivende har kun fått 65% lønn tilbake ved fravær pga syke barn. Etter budsjettforliket får de 100%. Dette er en viktig justering for gründere generelt, og for kvinner spesielt.

Saksdokumenter

Foto: Microsoft

Enkeltpersonsforetak er spesielt sårbare ved sykdom og fravær, og de blir straffet desto hardere gjennom ulikheten i sosiale rettigheter. Venstre vil ha like rettigheter for alle i arbeidslivet, og vil gå lengre enn regjeringen. Det er en selvfølge at også selvstendig næringsdrivende skal ha rett til sykepenger ved egen sykdom. I dag står de uten slike rettigheter. Det er en urimelig forskjellsbehandling.

De selvstendig næringsdrivende skaper sin egen arbeidsplass, bærer personlig den økonomiske risikoen for virksomheten men har hverken rett til sykepenger eller arbeidsledighetstrygd. Enkeltpersonsforetak og selvstendig næringsdrivende utgjør omkring 200 000 arbeidsplasser, og omlag halvparten av alle norske foretak. Dagens arbeidsliv må sørge for like rettigheter ved sykdom og fravær også til denne gruppen.

Ida G. Johnsen,
Bodø Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**