Grønn vekst i Fredrikstad

Illustrasjon: venimo / creativemarket.com

Fredrikstad kan bli en av Norges mest ambisiøse byer på klima og miljø, med et foroverlent og grønt næringsliv. Fredrikstad kan lede an i det grønne skiftet. Venstre vil at vi bidrar i klimakampen og samtidig skaper en renere og smartere by og et næringsliv for fremtiden. Det gir oss mulighetene til å ruste et Fredrikstad i vekst.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Vår tids største utfordring er konsekvensene av de globale klimaendringene. Vi må redusere klimagassutslippene drastisk og det må skje raskt. Norge har ikke vært noe foregangsland i klimakampen de senere år. Stortinget har nå vedtatt det ambisiøse målet å kutte klimagassutslippene med 40 % innen 2030, i tråd med anbefalinger fra FNs klimapanel. Situasjonen er dramatisk, men klarer vi å dreie samfunnet i en grønnere og mer klimavennlig retning gir det oss også store muligheter.

Fredrikstad Venstre vil at klima- og miljøkampen skal være en lokal fanesak. Vi vil at Fredrikstad-samfunnet skal være med, men ikke bare det – vi kan bli en førende kommune i «det grønne skiftet». Her ligger store muligheter hvis vi våger å gripe dem, ikke minst innenfor de nye grønne næringene.

Fredrikstad tenker litt på miljøet allerede i dag. En klimaplan ble vedtatt i 2013 og inneholder mye bra, men tiltakene må bli mer uttalte og løftes enda mer frem. Vi må også øke ambisjonene våre. En stor kommune som vår kan gå foran som et eksempel. Venstre vil at Fredrikstad kommune innen 2025 skal være en klimanøytral kommune. Det vil kreve mye av kommunen som organisasjon, men vi mener det er nødvendig. Kommune har også flere viktige og sterke virkemidler å bruke. Kommunens nesten 300.000 m2 bygningsmasse må gjøres klimasmart. Samtidig må kommunen bruke sine investeringer til å fremme klimavennlighet.

Men dette blir vel fryktelig dyrt for Fredrikstad som en fattig kommune med lave skatteinntekter? Det er her «det grønne skiftet» gir oss nye muligheter. Klimautfordringene krever at vi går bort fra fossilt brensel. I Norge er allerede olje- og gassektoren på vikende front, og lave oljepriser gjør næringen enda mindre lønnsom. Vi må over til en grønnere og fornybar energi. Et grønt næringsliv må vokse frem med fokus på for eksempel biodrivstoff, klimavennlig matproduksjon eller marine næringer. Det grønne skiftet kan komme fort.

Fredrikstad må våge å gripe mulighetene og posisjonere seg allerede nå. Her har kommunen en viktig rolle å spille som tilrettelegger, både med infrastruktur og gjennom støtte fra en enda mer ambisiøst næringsfond, som aktivt bidrar til grønne næringer. Vi må støtte bedrifter som vil satse, på gründere som ser de grønne mulighetene. Med et nært og tett samarbeid med næringslivet selv, næringsforening og gründere kan dette skaffe oss de arbeidsplassene Fredrikstad virkelig trenger i årene som kommer.

Og Fredrikstad har et godt utgangspunkt. Vi har en høyskole. På Øra har vi flere allerede spennende miljøer. FREVAR er en miljøbedrift, og satsningen på biogass er bra. Den kan og må videreutvikles og utvides. Matproduksjon i form av landbasert lakseoppdrett er i ferd med å etablere seg. Men samarbeid med andre grønne næringer og bedrifter i Østfold, for eksempel Borregaard, må vi også dra nytte av.

Venstre vil satse, og vi vil at Fredrikstad blir en ambisiøs grønn by nå. Derfor vil vi blant annet:

  • Gjøre all kommunal virksomhet utslippsnøytral innen 2025
  • Etablere et klimafond for private søkere
  • Sørge for at kommunens finansplasseringer er «klimavennlige»
  • Få til et reelt løft i kollektivtrafikken
  • Satse enda mer på resirkulering og se avfall som en ressurs
  • Bruke næringsfondet aktivt til å satse på grønne næringer

Hvorfor skulle ikke vi ta mål av oss å bli en av de mest nyskapende, innovative og grønne byene i Norge? Ingenting tilsier at Fredrikstad, med alt bra som faktisk skjer her, ikke skulle klare det. Men vi må våge å satse, og vi må starte allerede nå. Det vil Venstre, og vi trenger Fredrikstad-samfunnets støtte til det.

Trond Svandal
ordførerkandidat, Fredrikstad Venstre
(Publisert i Fredriksstad Blad, 5. mai 2015)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**