Borte bra – Venstre best!

Foto: Kristine Kvålsvoll

– Det eneste jeg savner i Orkdal er en god sushi-restaurant. Ellers har vi alt det jeg setter pris på i livet. Det sier Hanne Kvernmo Rye, som er Venstres listetopp. Hun har et brennende ønske om å få påvirke utviklingen av kommunen framover.

Hun har rukket mye allerede i sitt unge liv, den engasjerte og blide førstekandidaten. Som 27-åring har hun tatt ingeniørutdanning og jobber hos Axess på Grønøra. Hun er gift, blitt småbarnsmor og er politisk aktiv. Hun er bosatt på Øyum, og karakteriserer seg som lesehest, samfunnsengasjert og periodevis ganske sporty.

Tidlig engasjert

– Første gangen jeg stemte Venstre var ved skolevalget i 2005. Jeg var 17 år, men hadde stemmerett siden jeg ble 18 samme år. Det var jeg ikke klar over, noe som kanskje sier litt om interessen på den tiden. Under debattmøtet på Follo var de fleste representantene som vanlig mest opptatt av å krangle med hverandre. Det var bare Venstre-representanten som hadde et budskap som appellerte til meg. Dermed var det gjort.

Aldri angret

– Etter avsluttet videregående skole flyttet jeg og min framtidige ektemann til Hordaland. Jeg hadde fått lærlingeplass hos Statoil på Mongstad. På den tiden var jeg ganske lei av Orkdal og ville ut og oppleve andre steder. Vi trivdes godt der, men alle sommerferier ble tilbrakt i Trøndelag. Etter hvert oppdaget jeg hjemkommunen på nytt. Jeg så at vi har så mye å være stolt av. Det er en kommune som er i ferd med å utvikle seg positivt. Både innenfor boligbygging, handel, industri, service – og aktivitetstilbud skjer det mye. Etter fire år valgte vi å flytte tilbake. Det har vi aldri angret på.

Venstres landsmøte 2015, Hanne Kvernmo Rye
Venstres landsmøte 2015, Hanne Kvernmo Rye

Lynkarriere

– Takket være åpningen av ny E39 hadde jeg muligheten til å bo i Orkdal mens jeg studerte til ingeniør på HIST i Trondheim. En av de første oppgavene vi fikk på skolen handlet om det forestående valget. Jeg oppdaget at Venstre fortsatt føltes som partiet for meg. Et ønske om å bidra med mer enn en stemme ved valg førte til at jeg også meldte meg inn. Ikke lenge etter ble jeg invitert på mitt første møte i lokallaget, og ble raskt varamedlem i styret. Siden den gangen har jeg vært på de fleste møtene her i Orkdal, en del i regi av fylkeslaget, samt to landsmøter. Det har vært en utrolig lærerik tid, hvor jeg har fått mye innsikt i hvordan kommunen og lokaldemokratiet fungerer. – Læringskurven har vært, og er fortsatt ganske bratt, det skal jeg ærlig innrømme. Tøff som hun er var hun imidlertid ikke i tvil da hun ble spurt om å bli leder for Orkdal Venstre i 2013.

Lokalt og globalt

– Å forklare valg av politisk ståsted med få ord er ikke så enkelt. For meg har det vokst fram som en følge av det jeg opplever som felles verdier og filosofi. Det gjelder i de nære ting, som fokus på god, trygg barnehage og skole, samt omsorg for de som trenger det mest i lokalsamfunnet. I tillegg gjelder det også de globale utfordringer innen ressurstilgang og bærekraft. I Orkdal bidrar Venstre ved å løfte fram miljøhensyn i saker som har konsekvenser for både lokalt og globalt miljø, f.eks. med miljøkrav til havneutvidelse og med energikrav til nybygg.

Utvikling

– Så lenge jeg kan huske har jeg vært opptatt av å benytte lokale tilbud. I de fleste tilfeller finner jeg det jeg ønsker av butikker, kultur, idrett og matopplevelser her i Orkdalsregionen. Mangfoldet er stort, ja så stort at jeg ikke rekker å være med på alt jeg skulle ønske! – Det jeg savner mest fra tiden jeg pendlet til Trondheim er tilgang på skikkelig god sushi, smiler listetoppen – men det kan jo komme etterhvert som byen vokser, avslutter Hanne Kvernmo Rye. Venstre har en sterk og stolt tradisjon i Orkdal, og har bidratt til at vi har vokst til den flotte kommunen vi har i dag. Hun vil aktivt være med på å påvirke den utviklingen videre– og alle andre saker som berører oss som bor her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**