Os Venstre ønsker storsatsing på skole

Silje Lepsøy

Nå er skoleferien ferdig og mange små og store barn skal ta fatt på et nytt skoleår. De er heldige som blir møtt av fantastiske ansatte som brenner for yrket sitt. Det er mye positivt å ta med seg fra skolene i Os, men på flere områder er det viktig at politikerne tar ansvar.

Tidligere i år behandlet kommunestyret i Os årsmeldingen fra administrasjonen i kommunen. Her får politikerne et inngående blikk i hvordan året som var har gått for kommunen, hva som var positivt og hvilke utfordringer vi tar med oss inn i det nye året.

Under området for oppvekst og kultur presenterte kommunalsjef Line Rye blant annet følgende bekymring for skoleområdet:

«Rapportane gjennom året syner lite fleksibilitet til å styrke basisfag, drive tilpassa opplæring og møte dei som har rett på spesial-undervisning»

Som politikere bør vi alle se med bekymring på den setningen. Styrke basisfag, drive tilpasset opplæring og spesialundervisning er blant de viktigste oppgavene i skolen. Dersom skolene sliter med å kunne møte elever med behov for tilpasset opplæring og krav på spesialundervisning er det en situasjon som politikerne må ta tak i umiddelbart.

Situasjonen er vanskelig for en lærer som kan ha ansvar for 20 elever, der flere trenger tett individuell oppfølgning, tilrettelagte planer og i noen tilfeller spesialundervisning utenfor klasserommet. Alt det arbeidet vil tilfalle den vanlige læreren. Skolen får heller ikke ekstra bevilgninger dersom det kommer pålegg om at en enkelt elev skal ha spesialundervisning utenom de vanlige skoletimene. Det medfører at skolen er nødt til å finne tid hos læreren. Tid som i utgangspunktet er ment til å brukes på hele klassen.

V/KRF/SP/TVS la før nyttår frem et forslag om styrking av PPT (Pedagogisk-psykologisk tjeneste) og tilpasset opplæring med 6 000 000 kr i sitt alternative budsjett. Dessverre ble ikke dette vedtatt.

Nå har vi prosjekt bedre læringsresultat i gang, og det har allerede vært bevilget noe penger til det prosjektet. Selv om prosjektet er et langsiktig prosjekt og må få tid på seg, ser vi i at det allerede er nødvendig å ta grep i skolen i dag. Det er mange elever som trenger den ekstra oppfølgingen som de har krav på.

Det trengs ekstra midler i skolen. En modell som Venstre synes virker fornuftig er å gi ekstra midler til skoler ut i fra hvor mange timer de har pålagt med spesialundervisning fra PPT. På den måten kan skolen få ekstra ressurser til å ansatte f. eks spesialpedagoger som kan følge opp enkeltelever tett.

Vi mener også at det er behov for å ansette en sosiallærer i skolen. En sosiallærer vil ha som ansvar å ha dialog med lærere, foreldre og andre institusjoner som f. eks PPT, helsesøster osv. Det vil frigjøre den vanlige læreren sin tid og gjøre at de i større grad kan fokusere på elevene og mindre på rapporter, møter og papirarbeid. Det er viktig at vi lar lærere være lærere.

Frp og Terje Søviknes går til valg på handlekraft for skole. Men i lag med Høyre har de i mange år stått stille og sett på tilbakegangen i skolen uten å handle. Tall viser også at det i fjor kom 130 flere elever med omtrent det samme antall voksne som tidligere. Er dette handlekraften Søviknes snakker om?

Vi trenger et løft i skolen i dag og det er det vi som politikere som har ansvar for. Langsiktige prosjekt er bra, men ikke nok alene. Det trengs midler i skolen, og det trengs nå. Læreren i Os er gode. Det er opp til oss politikere å gi de verktøyene de trenger.

Jon Sivert Rykkel

Ordførerkandidat

Os Venstre

Les mer om Os Venstre sin politikk her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**