Høyres rekke av selvmotsigelser

Nittedal Venstre

Høyres ordførerkandidat i Nittedal, Ann Kristin Bakke, skriver på leserbrevplass i Varingen at Høyre kan fjerne inntektene på 32 millioner fra eiendomsskatten uten at det må kuttes på noen områder. -Høyres ordførerkandidat forandrer forklaring fra gang til gang på hva som er konsekvensen dersom de fjerner eiendomsskatten, sier varaordfører Inge Solli (V).Vedlegg5_2015

Høyres rekke av selvmotsigelser

Av Hilde Thorkildsen (Ap) og Inge Solli (V)

Høyres Ann Kristin Bakke hevder i sitt innlegg i Varingen 26.august at de ikke må kutte på noen områder dersom de fjerner eiendomsskatten etter valget. Dette føyer seg inn i rekken av selvmotsigelser fra Høyre i Nittedal. I forrige uke skulle Høyre sette seg ned sammen med rådmannen etter valget for å finne gode kutt. Nå trenger de ikke å kutte på noen tjenesteområder dersom inntektene på 32 millioner fra eiendomsskatten faller bort. Bakke forandrer forklaring fra gang til gang på hva som er konsekvensen dersom de fjerner eiendomsskatten. Akkurat på samme måte som Høyre har forandret forklaring på hva de vil gjøre med kulturhuset, biblioteket og kirken etter valget. Hva skal vi og velgerne tro på når svarene på våre spørsmål forandrer seg nærmest fra dag til dag?

Høyre budsjetterer med eiendomsskatt i 2015

Høyre budsjetterer med eiendomsskatt for 2015. Dette er underlig siden rådmannen la fram sitt forslag til budsjett og handlingsplan med forutsigbare tall både på inntekts- og utgiftssiden. I vedlegg 6 i rådmannens forslag ligger det en lang liste over lovpålagte og ikke lovpålagte tjenester. Det var bare for Høyre å fjerne de ikke lovpålagte tjenestene de ville ta bort. I stedet la de inn noen tilleggskostnader og reduserte det budsjetterte overskuddet med den konsekvens at de ikke oppnår et budsjettert overskudd som er i henhold til fylkesmannens anbefalinger.

Vi må også se på hva Høyre gjorde i perioden 2007-2011 hvor eiendomsskatten ble gradvis redusert og tatt bort i siste året i perioden. Den gang la Høyre ned kjøkkendriften ved begge sykehjemmene for å spare penger. De økte SFO-satsene og innførte høyere husleie på kommunale boliger uten at avbøtende tiltak for de mest vanskeligstilte var utredet. Det ble gjennomført kutt i omsorgssektoren, og bygging av sykehjem og skoler ble enten ikke planlagt og gjennomført, eller utsatt.

Store investeringer foran oss

Det er planlagt en befolkningsvekst på 1,7 prosent i snitt per år i de nærmeste årene. I de neste 12 årene har kommunen et investeringsbehov på rundt 2 milliarder, og hovedtyngden av disse investeringene er innen omsorg og skole. Derfor innførte samarbeidspartiene (Ap, V, KrF, Sp, SV) eiendomsskatt på et moderat nivå og med et bunnfradrag på en million fra i år. Samtidig har vi i denne perioden gjennomført en omstilling i kommunen og en systematisk gjennomgang av alle tjenesteområder slik at kommunen i dag er langt bedre organisert enn tidligere. I NHOs undersøkelse ligger Nittedal på tredjeplass i landet i kategorien kommunal økonomi som blant annet måler kommunale administrasjonsutgifter. Medarbeiderne har blitt tatt med på råd i dette krevende arbeidet, og vi er svært fornøyde med at medarbeidertilfredsheten har økt kraftig parallelt med endringene. Kommunens ansatte har fått klarere leveranseavtaler og medarbeiderne trives langt bedre enn før. Dermed er det svært lite overflødig «byråkrati» i kommuneorganisasjonen nå. Dersom kommunen skal spare de 32 millionene som vi får inn i året på eiendomsskatten, må Høyre enten kutte på de ikke lovpålagte tjenestene eller ikke gjennomføre nødvendige investeringer i omsorg og skole.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**