Kommunenes kulturhus sultefôrer kulturen

Allaktivitetshus på Fauske, Illustrasjon: Gnist Arkitekter/Fauske kommune

– De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene trenger ikke svære, monstrøse bygg, de trenger et sted å være. Nå virker det som om trenden er et kulturhus på hver eneste odde, mens barne- og ungdomsorganisasjoner ikke engang får låne en gymsal

Kilde: Kommunenes kulturhus sultefôrer kulturen – NRK Kultur og underholdning

 

Kulturhuset (Allaktivitetshuset) ble vedtatt bygget i ekstraordinært kommunestyre på Fauske i går 27.8.2015 mot Venstres stemme.
Venstre mener tallgrunnlaget i beregningen av hvordan driften skal finansieres er svært mangelfull – og basert på ønsketenkning. Det binder også opp store investeringsmidler som dermed kan legge store begrensinger for handlingsrommet til kommunestyret etter valget.

De største usikkerhetene – utenom “Salg av Kvotekraft” og rentenivå ligger på inntektssiden og besparingssiden:

Utleie til eksterne arrangementer: 1 500 000,-
Utleie til egne arrangementer: 1 000 000,-
Kino: 100 000,-
Utleie til kafe: 150 000,-
Sum merinntekter drift kultur: 2 750 000,-
Her kan ikke Venstre se noen beregningsgrunnlag bak tallene – og de ser urealistisk høye ut.
Besparelser er satt til 4 697 386 – Her ligger det nok konkrete beregninger – men igjen tror vi uten å ha tilgang på de konkrete beregningene at det er brukt et “Best-case scenario”.
Venstre er et kulturvennlig parti – og ønsker at all kultur – både “grasrot” og “finkultur” – skal få gode levevilkår, og nødvendige fasiliteter for å vokse, men mener dette er feilprioritering i den situasjonen Fauske kommune er i dag.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**