Venstre vil ha aktiv næringspolitikk for grønn omstilling

Ragnhild Helseth, Foto: Ingunn Strand

Kristiansund trenger et eget politisk valgt næringsutvalg med nye mål som legger strategi og knytter kontakter for fremtidens grønne omstilling for Kristiansund og Nordmøre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Bystyret skal før valget ta stilling til ny politisk organisering. Venstre vil at vi fortsatt skal ha et eget næringsutvalg. Mandatet må utformes slik at det fanger opp utfordringene og de mulighetene som ligger foran oss. Målet er grønn vekst gjennom omstilling. Vi trenger en aktiv næringspolitikk i nær samhandling med våre nabokommuner.
Venstre sin ambisjon er at Kristiansund skal videreutvikles som regionsenter og være en motor i næringsutvikling og verdiskaping på Nordmøre.

Oljen må dele sin kompetanse med nye næringer
Petroleumsvirksomheten er viktig for regionen. Den må videreføres. Kompetansen som finnes innenfor olje og gass må vi ta med videre i det grønne skiftet. Vi trenger nå en offensiv på linje med det som ble gjort i 1970 da Oljeutvalget i Kristiansund ble opprettet, men med nye mål.

Samhandling regionalt
Mulighetene som ligger foran oss gjelder særlig marine næringer der samhandling regionalt er avgjørende for videre utvikling. Bærekraftig oppdrett og fiske er en brikke i dette, men også nyskapende maritime bedrifter vil ha en nøkkelrolle. Råstoff fra alger og plankton, og restråstoff fra eksisterende produksjon gir grunnlag for nye produkter.
Reiseliv er et område som har potensial for ytterligere vekst. Kristiansund sin nærhet til Atlanterhavsveien kan utnyttes langt mer av både av reiseliv og kulturliv enn hva som så langt er gjort.

Fortsatt et eget næringsutvalg
Venstre mener det er utilstrekkelig at Næringsutvalget tas inn under Formannskapets oppgaver slik ordfører har innstilt på i saken som nå skal behandles. Vi trenger politikere som får satt av tid til å drive aktiv næringspolitikk for kommune og region. Heller bør vi se på om dagens Olje- og energiutvalg kan få endret sin struktur og sitt mandat til også å omfatte andre næringer.

Nettverk politikk, næring, utdanning og forskning
Venstre vil også at det etableres et nettverksforum mellom kommunen, næringslivet og utdannings- og forskningsinstitusjoner. Det foregår nå en omorganisering av næringsforeningsstrukturen på Nordmøre. Kristiansund kommune må ha en aktiv rolle i samhandling med våre nabokommuner og næringslivet.

Politikerne må være pådrivere
Vi trenger et omstillingsdyktig næringsliv, og vi politikere må være pådrivere. Kristiansund som regionsenter har et spesielt ansvar. Nødvendige ressurser som kompetanse, kapital og råvarer finnes i hele regionen. Det er samhandling for best mulig utnyttelse som blir det viktige, og der Kristiansund med sin næringspolitikk må ligge i forkant av utviklingen.

Nye mål for næringsutvalget
Et næringsutvalg i Kristiansund med politisk valgte representanter, må ha som oppgave å holde seg orientert om hva som skjer nasjonalt innen klimavennlig industriproduksjon, innenfor energi og marine og maritime næringer og om finansieringsmuligheter. Og det må gi innspill for styrking av innovasjonsmiljøer i regionen.

Utnytt mulighetene
Innovasjon Norge skal i løpet av 2016 fordele 40 % av sine gründermidler til grønne prosjekter. De etterlyser prosjekter på alle områder og i alle størrelser. Det kan være innen fiske og landbruk, eller miljøteknologi, bioenergi eller bærekraftig reiseliv. Her ligger det muligheter.

Politikk for en grønn omstilling
Et næringsutvalg politisk valgt for Kristiansund som legger en strategi og knytter kontakter for fremtidens grønne omstilling i Kristiansund og på Nordmøre er helt nødvendig for fremtidens verdiskaping i regionen og for etablering av nye arbeidsplasser.

Venstre vil ha en aktiv næringspolitikk for grønn omstilling til beste for Kristiansund og Nordmøre.

Ragnhild Helseth
Ordførerkandidat for Venstre i Kristiansund

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**