Narkotikapolitikken må bli ny

Foto: colourbox.com

Venstre har lenge ivret for å endre narkotikapolitikken i Norge. Vi ønsker å endre fokus fra straff til behandling av rusavhengige. Norge har brukt for mange ressurser på å jage de rusavhengige, nå må vi isteden legge innsatsen i behandling og skadereduksjon.

Norge har det nest høyeste antall overdoser pr innbygger i Europa. Også i Bodø dør det hvert år mennesker av overdoser. Mørketallene er enda høyere, politikken vi har virker ikke.

Først og fremst må vi gi ruspasienter en garanti om rask behandling etter akuttavrusning. Vi må sørge for bedre ettervern, og oppfølging.

Tilrettelegging med sprøyterom og heroinassistert behandling er virkemiddel som kan redusere overdosene betraktelig.

Vi må konsentrere oss om folkene, ikke om systemene. Venstre er villige til å se på alternative løsninger i narkotikapolitikken. Flere sprøyterom, og heroinassistert behandling kan bidra til å begrense skadene ved narkotikabruk. Dessuten kan avkriminalisering av besittelse og bruk redusere det ensidige fokuset på straff.

Norsk narkotikapolitikk har ikke vært vellykket. Vi har hatt feil fokus. Nå er tiden overmoden for å glemme straff og forfølgelse, og isteden basere politikken vår på behandling og verdighet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**