Sigdal har best økonomi i Midtfylket: 7, 5 millioner kroner i overskudd

Foto: Torbjørn Tandberg

Av Runolv Stegane, Venstres ordførerkandidat

Økonomien til Sigdal kommune har bedret seg vesentlig det siste året. I ”Kommune-NM” viser det seg at Sigdal kommer på 64. plass av landets 428 kommuner. Modum og Krødsherad er langt bak med 145. og 162. plass.

Bakgrunnen for dette er at Sigdal kommune i 2014 hadde et overskudd på 7,5 millioner kroner før avsetning til fond. Da blir det enda mer urimelig å innføre eiendomsskatt på boliger (hus) og fritidseiendommer (hytter). Verken Modum, Krødsherad eller Øvre Eiker, med dårligere økonomi enn Sigdal, har påført sine hus– og hytteeiere denne unødvendige og usosiale straffeskatten.

Det hevdes at eiendomsskatten er nødvendig for å kunne klare drifta av den nye avdelinga på Sigdalsheimen. Dette er det ingen dekning for. Helse og sosial brukte i 2014 mindre penger enn budsjettert, til tross for store overskridelser på 1,6 millioner kroner i barnevernet. Den positive trenden fortsetter i 2015. Regnskapsresultatet så langt i år viser at det jobbes godt og seriøst i etaten. Et forsiktig anslag viser at det er sannsynlig at vi i 2015 vil bruke 2-3 millioner kroner mindre enn budsjettert. Dette er om lag det beløpet rådmannen har sagt at det vil koste ekstra å drifte den nye lindrende enheten. I tillegg har kommunen i 2013, 2014 og 2015 satt av til sammen 6 millioner kroner til driftsfond på Sigdalsheimen for bruk etter utbygging!

Alt tyder på en klar bedring i økonomien: I 2012 ble det brukt 10, 5 millioner kroner mer enn budsjett. I 2013 var merforbruket redusert til 5,4 millioner, mens det i 2014 ble brukt vel 1 million kroner mindre enn budsjett. Pilene peker i rett retning.

Kommunen leide i fjor inn Agenda Kaupang for å gå gjennom kommunens virksomhet. Hovedrapporten med antydning om at det kan vinnes inn 11 millioner kroner per år ved å organisere arbeidet bedre, drive smartere og mer effektivt, har flertallet valgt å legge i skuffen. De valgte i stedet å innføre full eiendomsskatt. Men rådmannen fikk gehør for at Agenda Kaupang skulle vurdere helse- og sosialsektoren nøye. Arbeidet har pågått det siste året, og nå ser vi positive resultater.

Venstres alternative budsjett (alternativ til eiendomsskatt) viste til Agenda Kaupangs anbefalinger for helse-og sosial. Vi tillot oss å peke på at det kunne vinnes inn 1,5 millioner kroner i 2015. Dette ble møtt med voldsomme utfall fra andre partier: ”Venstre vil rasere pleie-og omsorg” (Ap i Bygdeposten 13.12. 2014) Det motsatte skjer. De gis de samme gode tjenestene på Sigdalsheimen og i hele helseetaten, men det organiseres bedre, og det drives smartere. Etaten vinner inn millioner uten å gi dårligere tilbud og uten at ansatte sies opp.

Eiendomsskatt er vedtatt innført. Venstre kjemper for folkeavstemming. Det blir spennende å se hva kommunestyret gjør. Uansett må vedtak om eiendomsskatt opp til ny behandling ved budsjettarbeidet etter valget. Det er derfor helt avgjørende for endelig utfall at Venstre får flere representanter i kommunestyret.

Venstre sier ja til gode velferdstjenester uten eiendomsskatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**