Bærum Venstres 5 tiltak for å møte oljeledigheten

Øystein Goksøyr, 5 kandidat for Bærum Venstre

oljeledighet

Usikkerheten i oljebransjen, krever at Bærum kommune tar grep. Så langt i september har det blitt varslet over 500 oppsigelser i petroleumsrelaterte bedrifter i Bærum. Dette kommer i tillegg til allerede gjennomførte kutt, og oljeledigheten stiger raskt. 17 prosent av sysselsatte i Bærum er i direkte petroleumsrelaterte jobber. Krisen i Bærum kan bli like ille som på Vestlandet dersom ikke Bærum kommune og Akershus fylkeskommune tar grep for å møte den raskt økende ledigheten.

Bærum Venstre foreslår 5 konkrete tiltak for raskere omstilling til grønn vekst, gründerskap og nyetableringer:

1. Etablere et miljøfond i regi av Akershus fylkeskommune med støtte fra regjeringen på minst 1 milliard kroner for å finansiere grønn vekst, gründerskap og nyetableringer.

2. Etablere lokale møteplasser for dem som mister jobben i oljenæringen med koblinger til gründere og erfarne spesialister for å utvikle nye bedrifter og arbeidsplasser.

3. Fjerne arbeidsgiveravgiften de tre første årene for nystartede bedrifter med mindre enn fem ansatte.

4. Innføre et minstefradrag på 100 000 kroner for alle selvstendig næringsdrivende som et alternativ til fradrag for faktiske kostnader.

5. Styrke selvstendig næringsdrivendes sosiale rettigheter knyttet til egen sykdom og pensjon

Det er oppsiktsvekkende at oljeledigheten ikke har kommet høyere på den politiske agendaen i valgkampen i Bærum. Venstre ønsker et tverrpolitisk samarbeid for å iverksette disse tiltakene umiddelbart etter valget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**