Det grønne skiftet

Leder Inger Hansen, Foto: Inger Hansen

Leder i Alstahaug Venstre, Inger Hansen, har skrevet et leserinnlegg om det grønne skiftet. Hansen sier blant annet at stat og kommune bør stille strengere miljøkrav til leverandører, for på den måten å kunne motivere næringslivet til å utvikle ny teknologi og nye bærekraftige løsninger. Les hele innlegget her:

Det grønne skiftet
Uten omlegging til en bærekraftig økonomi vil vi begrense kommende generasjoners mulighet til ren natur, trygg og sikker mat og grunnleggende velferdsgoder. Venstres overordnede mål er en “grønn økonomi” som innen 2030 er stor og lønnsom nok til å erstatte dagens petroleumssektor som drivkraft i norsk økonomi.

Bioøkonomi er verdiskaping med utgangspunkt i biomasse som vi høster av jorda, skogen eller havet. Fornybare ressurser fra land og hav blir i bærekraftige kretsløp utnyttet til produksjon av mat, fôr, materialer, produkter og energi. Nettopp i et grønt skifte ligger mulighetene i å bytte ut det sorte karbonet fra fossile ressurser som olje og gass, med grønt karbon fra fornybare kilder. Norge kan erstatte produkter som blir laget av olje med produkter som er laget av biomasse. Vi har naturgitte fortrinn gjennom store havområder, mye skog og lange landbrukstradisjoner. Å gå fra sort til grønn vekst vil bety langt mer enn å endre energibruk, vi må også erstatte fossilt råstoff på alle områder. Vi kjenner den tradisjonelle bruken av tre som plank, papir eller ved, men nå handler det også om drivstoff, fiber, kjemikalier og nye konsepter for bygningsmaterialer som kan erstatte særlig stål og betong.

Norge har et enormt potensiale for å produsere sunn og klimavennlig mat, medisiner, kosmetikk, drivstoff og grønne industriprodukter fra hav og land. Ytre Helgeland har landsdelens beste forutsetninger for å bli et nordnorsk senter for utvikling av slike næringer. Kombinasjonen av et aktivt landbruksmiljø, nærhet til havbruk, samt forskningsressurser innen en rekke relevante områder vil kunne plassere Alstahaug i fremste rekke i det grønne skiftet. Satsingen på nye biologiske næringer som f.eks. algeproduksjon til foredling av mat og fôr er en mulighet Alstahaug bør kaste seg på.

Vi ønsker en aktiv kommunal strategi for bærekraftig biologisk produksjon, både innen landbruk, havbruk og skogbruk. Dette fordrer bl.a. en aktiv holdning til jordvern i alle deler av kommunen og målrettet arbeid for å oppnå det nasjonale målet om 15% økologisk landbruksproduksjon innen 2020. Matproduksjon fra husdyrhold må fremmes ved hjelp av mindre bruk av kraftfôr og lavere drivstofforbruk.

Grønne løsninger krever innovasjon og entreprenørskap – og et samfunn som “heier fram” gründere og de som tenker nytt. For Venstre er det viktig å anerkjenne og framheve også de som driver grønt entreprenørskap “i det små”. Å skape en grønn arbeidsplass for seg selv og noen få andre, er også en del av det grønne skiftet.

Stat og kommuner har enorm makt til å stille strengere klima- og miljøkrav til leverandører, noe som vil motivere næringslivet til å utvikle ny teknologi og nye bærekraftige løsninger. Det forutsetter at de offentlige innkjøpene dreies fra å få den billigste løsningen til å få den beste løsningen for fremtiden (livssyklus-tankegang). Eksempler her er elektriske ferger og 0-utslipps-hus.

Bioøkonomi vil danne grunnlaget for nye arbeidsplasser og ny verdiskaping, samt bidra til redusert fossilavhengighet. Norge har en sterk maritim tradisjon – fra lenge før olje ble funnet i Nordsjøen. Det er kunnskapen fra de maritime næringene som gjorde det mulig for oss å utvikle olje- og gasskompetanse. Denne kompetansen – både den tradisjonelle maritime og den nye spesialiserte kompetansen utviklet gjennom petroleumsepoken – kan vi nå bruke i omlegging til en fornybar og grønn industri. I Europa og andre steder ser vi nå en grønn bioøkonomibølge. For å få et konkurransefortrinn må Norge og Alstahaug komme i gang med omstillinga så fort som mulig!
Alstahaug Venstre vil bl.a.:
– Støtte aktivt opp om ungdom og andre som ønsker å satse innen biologiske produksjoner i blå og grønn sektor
– Gå inn for et aktivt jordvern og stimulere til nydyrking
– Legge til rette for økt bruk av utmarka til beitedyr
– Jobbe for at etableringskvoter for melk også bør kunne tildeles gårdsbruk som går inn i samdrift
– Støtte helhjertet opp om samarbeid mellom biologiske næringer og FoU-virksomhet i kommunen
– Kreve at kommunen stiller strenge klima- og miljøkrav til leverandører
– Jobbe for utvikling av en grønn maritim miljøteknologilinje på SVG
– Etablere flere ladestasjoner for el-biler i kommunen
– Stimulere til økt bruk av sykkel og gange

Inger Hansen
Leder, Alstahaug Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**