Vil gi unge økt innflytelse i fylkespolitikken

Anja Berggård Endresen, gruppeleder for Rogaland Venstre sin fylkestingsgruppe, Foto: Joachim Steinbru

Venstre vil gi unge økt innflytelse i fylkespolitikken i Rogaland gjennom å innføre et ungdommens fylkesting, sier Venstres toppkandidat Anja Berggård Endresen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Ved høstens skolevalg i Rogaland avga hele 85 prosent av elevene stemme. Det er rekordhøyt. Samtidig var det stort engasjement rund debattene og valgtorgene på de videregående skolene.

Ungdommens fylkesting

Jeg ser på det store politiske engasjementet rundt skolevalget som svært gledelig, sier Endresen. Vi ønsker i større grad å nyttiggjøre oss dette engasjementet som en ressurs i fylkespolitikken gjennom å innføre ungdommens fylkesting i Rogaland. Dette vil være et formalisert medvirkningsorgan for å gi ungdom økt innflytelse i fylkespolitikken, og bidra til demokratiopplæring og forståelse.

– Rogaland er nå den eneste av landets fylkeskommuner som ikke har noen spesielle formaliserte medvirkningsorganer for unge, som f.eks. ungdommens fylkesting eller ungdomsråd. Det er det ingen grunn til – snarere tvert imot, sier Endresen. Rogaland er det fylket i landet som har den aller yngste befolkningen. Nesten hver fjerde innbygger i Rogaland (24,2 prosent) er under 18 år.

Ungdom har verdifulle tanker om hvordan fremtidens Rogaland bør være og de har rett til å si sin mening og bli hørt i saker som angår dem selv, sier Endresen. De unge er viktige brukerne av fylkeskommunenes tjenester, som elever på videregående skole, som brukere av kollektivtilbudet og av kulturtilbud. Det er derfor viktig å gi unge bedre muligheter til å påvirke i fylkespolitikken, spesielt siden unge under 18 år ikke har stemmerett ved fylkestingsvalgene.

Vi vil utvide demokratiet til å også gjelde 16- og 17-åringer.

Anja Berggård Endresen, fylkesordførerkandidat for Venstre

Stemmerett for 16-åringer

Venstre har programfestet at vi vil senke stemmerettsalderen til 16 år både ved lokalvalg og ved stortingsvalg. Regjeringen gjennomfører ved årets lokalvalg en forsøksordning med stemmerett for 16-åringer.

Forhåpentligvis har 16-åringer stemmerett ved neste fylkestingsvalg i 2019, slik at de får mulighet til å påvirke utviklingen gjennom stemmeseddelen. Så lenge vi ikke har stemmerett for 16-åringer, er det ekstra viktig å gi ungdom andre muligheter for medvirkning, som gjennom et ungdommens fylkesting, sier Endresen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**