Venstres valg

Ordførerkandidat Kristiansand
Ivar Bergundhaugen Kristiansand Venstre, Foto: Jo Straube

Venstre har inngått et valgteknisk samarbeid med fem andre partier i Kristiansand bystyre. Avtalen med Høyre, KrF, FrP, Demokratene og Senterpartiet innebærer at Venstre er representert i formannskapet og tre av fire hovedutvalg, alle utenom helse- og sosialstyret. – Denne avtalen sikrer Venstre mulighet for gjennomslag på mange politiske områder og at politikken i Kristiansand trekkes inn mot sentrum, sier gruppeleder Ivar Bergundhaugen.

 

Venstre sa nei til tilbud fra Arbeiderpartiet som ville betydd enda flere posisjoner for Venstre, med Bergundhaugen som varaordfører. Det kan se ut som Venstre har avslått en bedre avtale enn den de sa ja til. Bergundhaugen avviser dette:

– Tilbudet fra Ap var eventyrlig bra for Venstre på papiret, men hadde noen alvorlige problemer, sier han.Arbeiderpartiets forslag til konstituering innebar at det ikke ville være et politisk flertall bak ordfører og varaordfører, som dermed ville hatt problemer med å sette dagsorden og få gjennomslag i bystyret.

For å få flertall med knappest mulig margin måtte Ap hatt med seg Venstre, Rødt, SV, de Grønne og Demokratene, med Vidar Kleppe i spissen. Dette er ikke et styringsdyktig flertall når det skal lages budsjetter. Demokratene har også avvist å være med på et politisk samarbeid med noen av sidene i politikken, men de ville fått tyngre posisjoner og mer innflytelse med APs opplegg enn det de får i den borgerlige koalisjonen.

– Jeg kunne sikkert hevet lønn og spist høye smørbrød i fire år, men en slik avtale ville ikke sikret gode samarbeidsforhold i bystyret og gjennomslag for Venstres politikk. Den ville heller gitt innflytelse til fløypartier på begge sider av politikken, mener Bergundhaugen.

Venstre har vært i opposisjon til det politiske flertallet i den bystyreperioden som nå snart er over. Flertallet i bystyret er nå langt nærmere sentrum i politikken enn i forrige periode. Venstre ønsker at flere saker skal finne sin løsning i bystyret. Bergundhaugen minner om at Kristiansand ikke styres etter en parlamentarisk modell, der en flertallskonstellasjon har all makt.

– Venstre ønsker å samarbeide med alle partier i bystyret for gode miljøløsninger, styrking av oppvekstsektoren og en raus tilnærming til flyktningkrisen Europa står oppe i, sier Bergundhaugen og avslutter:

– Vi ønsker også samarbeide med Arbeiderpartiet om disse sakene i bystyret. De må legge fra seg skuffelsen over at valgresultatet ikke gjorde det mulig for dem å stable på beina et styringsdyktig flertall og heller brette opp ermene og ta fatt på den politiske jobbingen de neste fire årene. Som bystyrets største parti vil de være en viktig stemme om de vil.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**