Fjerner eiendomsskatten

(Foto: Dreamstime.com), (Foto: Dreamstime.com)

Sande Venstres alternative budsjett stopper Rådmannens planlagte økning av eiendomsskatten. I 2019 fjerner vi skatten helt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Gjennom et fokus på å redusere kommunens høye sykefravær, nedkjøling av investeringsiveren og innstramminger i administrasjonen foreslås det å fjerne eiendomsskatten i 2019.

Reduserer satsen og øker bunnfradraget.

Rådmannens budsjettforslag legger opp til en økning av eiendomsskatten fra 2 til 3 promille neste år, samt en ytterligere økning til 4 promille i 2019. I tillegg ønsker Rådmannen å taksere alle boliger.

Rådmannens budsjettforslag vil gi dramatiske konsekvenser for de av Sandes innbyggere som har det vanskeligst økonomisk. Regningen for dårlig økonomisk styring over mange år legges i for stor grad på innbyggerne. Sande trenger en ny kurs.

Kommunen må sette tæring etter næring.

Per Martin Berg, gruppeleder for Sande Venstre

I Venstres alternative budsjett holdes promillen på 2 og bunnfradraget økes årlig frem til skatten tilslutt fjernes i 2019. Vi beholder også ligningsverdi-modellen, slik at vi sparer oss for takseringskostnadene og den medfølgende økningen i kalgesaker

Reduser sykefraværet.

Sande kommune har et sykefravær som beløper seg på et sted mellom 15-30 millioner kroner årlig. Kommunen har per nå ikke fullstendig oversikt over sykefraværet.

Venstre foreslår at det igangsettes en storsatsning på å redusere sykefraværet. Vi øremerker 500.000 kroner årlig til dette og forventer resultater gjennom den neste fireårsperioden.

Erfaringen viser at det er først når målene settes at jobben tas seriøst.

Å redusere sykefraværet er bra for den ansatte, brukerne og ikke minst; for kommunens økonomi.

Per Martin Berg, gruppeleder for Sande Venstre

I tillegg til å fokusere på sykefraværet i kommunen så reduserer Venstre investeringene i perioden. Formålsbygg i sentrum ligger fortsatt inne med 200 millinoner kroner da også Venstre ser behovet for å fornye Haga barneskole og ungdomsskolen.

Vi ønsker å holde døren for ny skole i sentrum åpen. Samtidig kan ikke Rådmannen foreslå nærmere en en halv milliard kroner til ny skole uten en ryddig prosess. Når så mye penger brukes er det naturlig å se på hvilke formål bygningen skal ha. I tillegg må den helhetlige skolestrukturen diskuteres.

Energieffektivisering og flere delingstimer.

Venstres forslår å gjennomføre energieffektivisering av kommunale bygg. Gjennom Energy Performance Contracting (EPC) kan kommunen redusere energiforbruket på en slik måte at investeringskostnadene dekkes av de sparte kostnader på energi, uten risiko. Til sammenlikning har f.eks. Kongsberg kommune redusert energiforbruket med 36% etter å ha gjennomført energieffektivisering gjennom EPC.

Venstre foreslår videre å gjeninnføre delingstimene på ungdomsskolen.

Ungdomsskolen kan vise til svært gode resultater. Delingstimene, som dessverre ble fjernet i år, tilskrives mye av æren for dette. Tiltaket bør gjeninnføres.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**