Klimavennlig, attraktivt og trygt Nittedal

Venstres Inge Solli, Nittedal, Nittedal Venstre

Innlegg om kommunebudsjettet 2016:

Nittedal skal være et klimavennlig, attraktivt og trygt sted

Av Inge Solli, Nittedal Venstre

Nittedal skal være et klimavennlig, attraktivt og trygt sted. Her skal vi bo, ta utdanning, vokse opp, jobbe og ikke minst – leve våre liv. Nittedal kommune har en svært viktig rolle i arbeidet med å skape en positiv utvikling av lokalsamfunnet vårt. Vi skal ha ambisjoner for nittedalssamfunnet, vi må tenke langsiktig, vi må skape de gode ideene, og ikke minst sørge for at våre ideer, planer og politiske vedtak blir gjennomført. Dette skal vi gjøre i et godt samarbeid med næringslivet, frivillige organisasjoner og innbyggerne i kommunen.

Norges beste sykehjemsmat

Handlingsplan og budsjett 2016 er med på å gjennomføre mange av de målsetningene vi i samarbeidspartiene satte oss i 2011 da vi overtok den politiske ledelsen her i kommunen. Vi i Venstre er spesielt fornøyd med at vi fikk gjenåpnet kjøkken ved sykehjemmene våre. God og næringsrik mat er ikke bare sunt for våre eldre, det gir også gode matopplevelser og livsglede. Og når vi i tillegg får besøk av landbruks- og matministeren som utnevner kommunens sykehjem som norgesmester i institusjonskjøkken, er det bare å si at det er helt fantastisk. Vi har bygd ut både Sørli skole og Slattum skole. Vi har full barnehagedekning. Nå bygger vi kulturhus, bibliotek og kirke i sentrum. Vi bygger flere sykehjemsplasser på Døli, og ny Åneby barnehage. Utvidelse av Mosenteret er under planlegging. Jeg kan ikke huske at det har skjedd så mye her i bygda på så kort tid.

Kvalitet i barnehage og skole

Men utviklingen slutter ikke her. Nå har vi to viktige saker ute på høring; skolebehovsplanen og planen for framtidige omsorgstjenester. Dette er to områder som vil kreve både store investeringer og kloke planer i årene framover. Vi skal bygge nytt, men skal også fylle lokalene med kunnskap, omsorg, skaperkraft og glede. Slik at så mange som mulig av våre innbyggere – i alle aldre – kan oppleve det gode liv i Nittedal. Kvalitetsutvikling i barnehage og skole er viktig. Strategiplan for kvalitet i nittedalsskolen skal nå ut på høring. Denne planen og tilstandsrapporten for skolene våre skal følges opp i praksis. Tidlig innsats skal være førende for kvalitetsutviklingen i barnehage og skole. Vi må arbeide videre med å øke andelen pedagoger i barnehagene og god profesjonsutvikling i skolene.

Trygg omsorg og flere flyktninger

I omsorgssektoren styrker vi hjemmetjenestene vesentlig. Vi planlegger helsehus i sentrum og boliger tilpasset framtidens eldre. Jeg er glad for at vi avsetter midler i handlingsplanen for å videreføre demensaktiviteter, de som blant annet tilbys på Markerud gård. Vi følger opp samarbeidsavtalen med å vedta at kommunen skal ha som målsetning å ta i mot det antall flyktninger som regjeringen ber oss om. Det er helt avgjørende at flyktningene kommer ut i arbeidslivet, og denne målsetningen må være styrende for arbeidet med utdanning og integrering. Vi vil spesielt legge til rette for at barna i flyktningfamiliene kan ta del i utdanning og fritidstilbud.

Klima og miljø – grønt skifte

Gode klima- og miljøløsninger er viktig for en god utvikling av nittedalssamfunnet. Dette har derfor vært en viktig del av arbeidet med kommuneplanen, sentrumsplanen og transportløsningene i kommunen. Med bakgrunn i samarbeidsavtalen mellom Ap, Venstre, Sp, KrF og SV vil vi styrke dette arbeidet. Vi vil utvikle nye Nittedal sentrum til et attraktivt og klimanøytralt kommunesentrum. Det skal gjennomføres en trivelig og miljøvennlig sentrumsutvikling ved å tilrettelegge for variert boligbygging, servicefunksjoner og sentrumsintegrerte arbeidsplasser og næringsliv. Det skal legges til rette for å etablere et bredere handelstilbud, flere møteplasser og utesteder. Vi vil øke bruken av sykkel i sentrumsområdet og nær kollektivknutepunkt. På sikt vil vi gjøre Nittedal til en foregangskommune når det gjelder bruk av sykkel.

Frivillighet, kultur og idrett

Vi vil utarbeide en helhetlig plan for langsiktig utvikling av idrettsanleggene i kommunen. Vi må tenke langsiktig slik at vi bygger de riktige idrettsanleggene på riktig sted og til riktig tid. Dette gjelder både innendørs og utendørs idrettsanlegg. Samtidig må vi se de største idrettsanleggene i et regionalt perspektiv gjennom et samarbeid med våre nabokommuner. Det er avsatt midler til ny idrettshall i Søndre Nittedal (Slattumhallen). Nå skal dette utredes nærmere slik at kommunestyret får beslutningsgrunnlag for å kunne vedta bygging av hallen. Vi har funnet plass i budsjettet for å videreføre fond for kultur, idrett og annet frivillig arbeid på samme nivå som i 2015. Retningslinjene for fordeling av tilskudd fra denne ordningen skal revideres i løpet av handlingsplanperioden. Vi avsetter også midler til å gjennomføre «Stryk i skolen» i regi av kulturskolen. Vi viderefører arbeidet med nærmiljøforum og gjennomføring av nærmiljøtiltak, og avsetter midler i budsjettet til dette.

Sunn økonomi

Nittedal kommune har en sunn økonomi. Vi har vedtatt et budsjett uten kutt i noen tjenesteområder. Kommunen har den laveste lånegjelden per innbygger i fylket, og skatteinntektene har en positiv utvikling sammenlignet med mange av våre nabokommuner. Vi fortsetter med eiendomsskatt på samme nivå som i år, og registrerer at ingen partier foreslår å fjerne eiendomsskatten nå. Det er store utfordringer som ligger foran oss, ikke minst når det gjelder utbygging av skoler og i omsorgssektoren. Det gjelder å tenke langsiktig, bruke kommunens midler på en god måte og utvikle gode tjenester basert på forskning og beste praksis. Samarbeidspartienes handlingsplan og budsjett 2016 er et godt utgangspunkt for å nå målsetningen om at Nittedal skal være et klimavennlig, attraktivt og trygt sted.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**