Uttalelse: Nei til giftdeponi i Rekefjord

Foto: EINAR SIRA, illustrasjon

På fylkesårsmøtet til Rogaland Venstre, lørdag 6. februar ble det vedtatt en uttalelse om at Rogaland Venstre ikke ønsker avfallsdeponi i Rekefjord.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Giftdeponiet på Langøya i Oslofjorden skal legges ned i 2022, og det arbeides for tiden med nye lokasjoner. Et av de stedene det er søkt om å få etablere nytt deponi for farlig uorganisk avfall, er i Rekefjord.

Rogaland Venstre ønsker ikke et giftdeponi i Rekefjord. Det foreslåtte deponiet vil kunne være en trussel mot miljøet, den sårbare naturen og dyrelivet i området. Deponiet holder heller ikke de spesifikasjonskrav som Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet har satt for et nytt deponi.

Ved å legge et deponi til Rekefjord, dekker man ikke det nasjonale behovet i volum for slike lagringsplasser og man vil derfor måtte ha flere deponier. Dersom man etablerer et deponi Rekefjord, vil dette ha en levetid på to til fire år i følge NOAH AS, som er et av Europas mest anerkjente kompetansemiljøer for behandling av farlig avfall og som driver anlegget på Langøya. Kriteriene til Miljødirektoratet krever et oppfyllingsvolum som kan romme minst tjue års gift.

En del av transporten av giftig avfall til Rekefjord, vil måtte komme langs landeveien og gjennom tettbygde boligområder og blant annet skoleveier. En ulykke her, vil kunne få svært negative følger for det området som blir rammet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**