Beholder elbilfordel

Ladestasjon
Ladestajon i Moss, Sindre W. Mork

Venstre støttet fortsatt billigere ferge for elbiler enn for fossilbiler i Rogaland på fylkestinget sitt møte 1. mars 2016.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Venstre sikret på fylkestingsmøtet flertall for halv pris for elbil på fergene i Rogaland, sammen med KrF, SP, AP, SV og MDG. Fylkesrådmannen hadde foreslått at elbiler skal betale samme fergetakst som bensin- og dieselbiler fra 1. juni 2016. Dette forslaget fikk kun støtte fra Høyre og FrP og falt. Per i dag har elbiler takstfritak på fylkesfergene.

Venstres Svein Abrahamsen tok i sitt innlegg utgangspunkt i at Rogaland fylkeskommune i sin klimaplan har satt seg ambisiøse mål for kutt i klimagassutslippene fram mot 2020. Dette blir ikke mindre viktig etter Paris-avtalen, hvor ambisjonene er skjerpet og hvor Norge har forpliktet seg til store kutt.

I Rogaland utgjør transport en vesentlig del av klimagassutslippene. Det er derfor viktig å satse på gange, sykkel og kollektiv. Rogaland har en forholdsvis lav andel miljøvennlig transport og potensialet for overføring fra personbiltrafikk er stort.

Abrahamsen understreket at det også er viktig å legge til rette for at folk velger elbil heller enn fossilbil. Her har staten, fylkeskommunene og kommunene brukt ulike virkemidler, som reduserte bilavgifter, gratis ferje, gratis bompenger og gratis parkering for elbiler. Denne politikken har fungert og hver femte nye bil som selges er nå elbil.

Det er likevel fortsatt en vei å gå før elbilandelen i Rogaland er så høy at det gir vesentlige kutt i de samlede klimagassutslippene, og derfor for tidlig å avskaffe elbilfordelene. Av 100 biler i Rogaland er det nå 2 elbiler og 98 fossilbiler, viser tall fra SSB. Det er derfor viktig å stimulere til at folk velger elbiler. Her kan fylkeskommunen bidra ved at det fortsatt skal være billigere på fylket sine ferger for elbiler enn for fossilbiler.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**