Stopp flere påkjørsler av rein mellom Mosjøen og Kvalfors!

Reinsdyr beiter på Saltfjellet, Foto: Carola K.Urvik

Interpellasjon i kommunestyremøte 16.3.2016

Ordfører!

Nordlandsbanen er Norges farligste jernbanestrekning for elg og rein. Hvert år skjer store antall påkjørsler av rein langs jernbanelinjen, og noen strekninger er mer belastet enn andre. Utviklingen i antallet påkjørte reinsdyr viser en urovekkende tendens. Nedgangen fra 2010 til 2012 er i 2013 snudd til det negative. Dette kommer klart fram i fylkesmannens statistikk.

I 2015 ble det utarbeidet en strategi for reduksjon av påkjørsel av hjortevilt og rein på vei og bane i Nordland. I høringsutkastet til regional plan for høstbart vilt og innlandsfiske, som nylig ble vedtatt av fylkestinget, ble strekningen Eiteråga bru (km 387,5) til tunellinnslag Forslia (km 391), med overgang på tunelltak ved Eiterstraum stasjon nevnt, men ikke strekningen Mosjøen (Olderskog) – Kvalforsbrua, selv om det bli påkjørt vesentlig mer rein på denne strekningen. I løpet av de siste 10 år måtte enormt store antall dyr børe med livet her, med ”verstingsvinteren” 2012 hvor det ble drept 250 reinsdyr, bare på den lille biten mellom Mosjøen og Kvalfors. I løpet av nåværende vinter 2015/2016, og vi er så vidt kommet til 16.3., ble allerede 86 reinsdyr påkjørt og drept. Noen av dyrene var fortsatt i livet når reineiere kom for å rydde av veien kadavrene. Vi vet at også april og mai er utsatte måneder fordi reinsdyrene trekker inn i sine kalvingsområder.

Her snakker vi om store, gjentakende dyretragedier hver vinter og vår, i tillegg til den samfunnsøkonomiske siden. Store økonomiske tap for reineiere ved å bli fratatt sitt næringsgrunnlag, som blant annet består i videreforedling av kjøtt, for ikke å snakke om det grusomme synet for de som må ut å avlive lemlestede dyr som ennå er i livet og lider.

Selv om reineiere har fått midler til rådighet fra jernbaneverket og gjør alt de kan for å forhindre påkjørsler, er ikke dette nok. Eneste måten å få sette en stopper for denne årlig gjentakende tragedie er å bygge et permanent gjerde langs jernbanelinje som hindrer at rein, men også hjort og elg, trekker til linjen. Erfaringer fra Saltfjellet og strekningen nord for Majavatn viser en kraftig nedgang av påkjørsler etter det har blitt satt opp permanente gjerder.

Mitt spørsmål til ordføreren:

Vil ordføreren tar initiativ overfor de ansvarlige instanser for å stoppe disse grusomme dyretragediene på strekningen Mosjøen/Olderskog – Kvalforsbrua?

Carola Karl Urvik, gruppeleder Vefsn Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**