Velfungerende lokaldemokrati?

Foto: Arkiv

I lørdagens Grimstad Adressetidende hadde Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness dette leserinnlegget på trykk.

Grimstad er 200 år i år. Det gir anledning til å se bakover, på ståa i dag, og tiden fremover.

Det er grunn til å tro at det viktigste av alt – når man ser fremover – er hvordan lokaldemokratiet utvikler seg. Skal det være noe for de få, eller noe «alle» kan delta i – ikke bare ved å stemme? Hvordan er det med deltakelsen i dag?

Nå er de fleste utvalg og representasjoner valgt etter valget. En gjennomgang viser at til 5 tverrsektorielle utvalg, er 38 posisjoner besatt. Disse 38 posisjonene er fordelt på 9 forskjellige personer. 5 av personene sitter i alle 5 utvalg. 8 av personene som er valgt inn i disse utvalgene, er medlemmer av valgkomiteen – som i praksis bestemmer hvem som skal sitte i de forskjellige utvalgene. Om ikke medlemmene har valgt seg selv, har de i stor grad valgt hverandre. Hadde det vært spørsmål om habilitet ved avstemninger i valgkomiteen, hadde det blitt skikkelig gjennomtrekk i forbindelse med avstemningene!

Når man i tillegg tar med i betraktning at ordfører og varaordfører hver har mer enn 10 verv – og at det sikkert ikke slutter med det – ser man at noen er tungt belagt. Noen overraskelse er dette neppe. Det er stort sett som før – uten at det gjør det bedre.

Vår nye ordfører signaliserte allerede 26. september i fjor at det ville bli slik – i et intervju i Adressa – hvor han bla sa: «Generelt ser jeg at det å spre makt er et poeng, men vi må se på hva som er et praktisk, funksjonelt og effektivt styre slik at vi ikke lager byråkrati og tungvinte løsninger.» Kommentaren ble gitt i forbindelse med en artikkel med tittel: «Vil ha mer spredning av makta». Det er ikke lett å se at en større spredning av vervene gir de negative effektene som ordføreren nevner. Kanskje han kan begrunne sin påstand og sine handlinger?

Vi våger å påstå at en større spredning vil gi større åpenhet, bedre og mer kreative løsninger, at man får bedre begrunnelser og kvalitet på avgjørelsene. I seg selv er det også viktig for lokaldemokratiets utvikling de neste 200 årene. Det er i tråd med dette, at årsmøtet i Grimstad Venstre vedtok følgende politiske uttalelse:

«Grimstad Venstre vil jobbe for at lokaldemokratiet i Grimstad kommune videreutvikles, til innbyggernes beste. Viktige poeng i den forbindelse er at:

  • det legges til rette for at flest mulig av innbyggerne gis muligheter til å delta i de politiske prosessene på en meningsfylt måte.
  • flest mulig av de viktige vervene bør spres på flest mulig personer.
  • det utvikles rutiner og bestemmelser som sikrer at de som representerer kommunen utad, ivaretar kommunens interesser i tråd med beslutninger i kommunestyret. Både gjennom forhåndsbehandling og rapportering.
  • det utvikles bedre rutiner for budsjettering og økonomisk rapportering/ politisk økonomistyring.»

Det peker fremover, og passer godt til et liberalt folkeparti. Kanskje er dette noe også ordføreren kan slutte seg til?

 

Ført i tastaturet av:

Anne Mo Grimdalen, leder Grimstad Venstre

Odd Bjørn Ness

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**