– Høyre har gjort knefall for Frp i asylpolitikken

Trine Skei Grande
Foto: Ole Bruseth

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug la 5. april frem regjeringens forslag til innstramninger på asylfeltet. Venstres leder Trine Skei Grande er skuffet og overrasket over at regjeringen ikke har tatt hensyn til den omfattende kritikken som ble rettet mot forslagene da de var på høring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

– Venstre er enig i at det er et visst behov for innstramninger i asylpolitikken, og derfor la vi frem 40 forslag til innstramninger for noen uker siden. Jeg er imidlertid veldig skuffet over at Høyre har gjort knefall for Frp i denne saken. I realiteten har Høyre gitt Frp fritt spillerom til å utfordre folkeretten og strekke våre internasjonale forpliktelser til det ytterste, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Venstres stortingsgruppe vedtok i februar å gå mot samtlige forslag som regjeringen hadde sendt på høring. Grunnen til avvisningen var at forslagene var for dårlig utredet, ville svekke integreringen og gå på tvers av folkeretten og våre internasjonale forpliktelser.

Les mer: Venstre sier nei til Listhaugs asylforslag

I forslaget regjeringen nå har fremmet til behandling i Stortinget, er enkelte av punktene justert. Endringene fremstår imidlertid svært begrenset, sett i forhold til den knusende kritikken høringsforslagene fikk fra et samlet fagmiljø.

– Sannheten er at det knapt kommer flyktninger og asylsøkere til Norge i dag. Likevel legger regjeringen frem forslag som vil flytte asylpolitikken til et ytterpunkt i europeisk perspektiv. Det er en provokasjon mot alle faglige høringsinstanser, som har slaktet forslagene regjeringen sendte på høring, sier Skei Grande.

Fremmet egne forslag

På bakgrunn av høringsuttalelsene til regjeringens opprinnelige forslag, utarbeidet Venstres stortingsgruppe 40 nye forslag til oppfølging av asylforliket. Skei Grande mener disse gir et langt bedre utgangspunkt for endringer i den norske asylpolitikken enn Listhaugs forslag.

Venstres 40 forslag til innstramminger på asylfeltet

– Jeg håper behandlingen i stortinget vil vise at Frp ikke har flertall for sin asylpolitikk, selv om Høyre nå har abdisert i innvandrings- og asylpolitikken. For Venstre blir det nå viktig å få til grundige forhandlinger mellom alle partiene som står bak asylforliket. At Regjeringen velger å stille seg så langt på siden av det som var Stortingets klare forutsetninger er både overraskende og skuffende, avslutter Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**