Øverland andelslandbruk er årets vinner miljøprisen!

Grønnsaker fra Øverland Andelslandbruk
Grønnsaker fra Øverland Andelslandbruk

Øverland andelslandbruk tildeles årets miljøpris fra Bærum Venstre!

 

Begrunnelse

Vinneren har vært en pioner innen sitt felt og bidratt til å gjøre folk flest bedre kjent med hvordan jorda kan dyrkes i pakt med naturen. Driften er økologisk og Debio-godkjent. Andelsbruk gir økt kunnskap om økologi, jordbruk og matens opprinnelse til folk i Bærum. Ikke minst de som bor i byer og tettsteder.

Venstre har vært en pådriver for at Stortinget utarbeidet en helhetlig jordvernstrategi. Dyrket og dyrkbar jord er en viktig nasjonal ressurs som er begrenset. Det handler om bærekraftighet, om biologisk mangfold og matjord som forsvinner.

 

Om prisvinneren

Øverland Andelslandbruk SA ble etablert i 2006 som den første gården i Norge drevet som et andelslandbruk. Ved å kjøpe en andel i grønnsaksproduksjonen blir man andelshaver. Andelslaget leier jorda av Norges Vel, som eier gården. Det dyrkes økologiske grønnsaker på 20 mål og arealet er godkjent av Debio, kontrollorganet for økologisk produksjon.

 

Andelslandbruk baserer seg på tre grunnprinsipper som er deling av risiko for avlingen, dialog mellom dyrkerne og andelshaverne og gjennomsiktighet i økonomien. Øverland Andelslandbruk har et langsiktige mål om å dekke mest mulig av matvarebehovet til andelshaverne samtidig som produksjonen og driften skjer på den mest bærekraftige og økologiske måten.

Andelslandbruk er kanskje det nærmeste du kan komme å være gårdbruker, uten å være det. Det unike med ordningen er at forbrukere kjøper andeler i gårdens produksjon, for et år av gangen, og deler risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Øverland andelslandbruk dyrker økologiske grønnsaker, bær og urter på 20 mål på Øverland Gård i Bærum. Med grønngjødsel, gress og stier utgjør dyrkingsarealet på Hagejordet og Flatjordet ca. 30 mål.

 

URTER – Andelslandbruket har en egen urtesirkel med nærmere 50 ulike urter. Alle urtene er godt merket med navn, hvordan plukke, hvordan bruke og nytteverdi.

GRØNNSAKER – Utvalget av grønnsaker varierer noe fra år til år, men i hovedsak kan du høste en variasjon av poteter, rotgrønnsaker (bl.a. gulrøtter, kålrot, beter, neper og persillerot), kålplanter (bl.a. sommerkål, grønnkål, knutekål, brokkoli), fennikel, løk (bl.a. kepa, rød, purre, vårløk, hvitløk), belgvekster (bl.a. bondebønner, brekkbønner, erter, sukkererter), salater (bl.a. et stort utvalg asiatiske salater, hodesalat, feltsalat, rucola), tomater, squash, gresskar, jordskokk og reddik. Det dyrkes også jordbær, bringebær og rabarbra i liten skala.

BONUSPRODUKTER – Avhengig av arbeidsgruppenes ambisjonsnivå blir det også noe honning, frukt og bær, en smak av druer og valnøtter og hva vi ellers finner på. Dessuten kan du få tips om ville vekster på gården, som svarthyll, brennesle, vinterkarse, nyper, hylleblomst og “ugress” osv. Disse godbiter er ikke en del av selve hovedproduksjonen, men gir likevel en god del ekstra mat og glede.

Prisen deles ut 13. juni kl. 18.30 i forbindelse med Bærum Venstres sommeravslutning som holdes på Lektern i Sandvika ved elven.

Hjemmesiden til Øverland Andelslandbruk finner du her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**